Младост жељна игре и доказивања на Заплету 08

Александра Маџар
Младост жељна игре и доказивања на Заплету 08

Бањалука - Шест представа и један концерт, богат и занимљив пратећи програм, младост жељна игре, доказивања, бољег сутра од 22. до 28. октобра претвориће Градско позориште "Јазавац" у седмодневну оазу истинске умјетности, када ће публика уживати у Међународном фестивалу младог глумца "Заплет 08".

На прес-конференцији, одржаној у понедјељак увече у ресторану "Казамат", у сусрет "Заплету" и обиљежавању десет важних година њиховог постојања, један од оснивача "Јазавца" и директор фестивала Драгана Марић истакла је да је овај фестивал програмски можда и најјачи до сада.

- Иза нас је велики труд и рад. Позориште смо практично основали на улици. Колико је било тешко доказује чињеница да је трбухом за крухом Марио Лукајић, један од оснивача, отишао да ради на броду, Дејан Зорић је у другој држави, а ја имам онај мајчински инстинкт па сам остала да се борим, како ја то кажем, за бебу Јазавац - рекла је Марићева.

Главна водиља организатора била је та да се на сцени у главним улогама појаве млади глумци, па је о селекцији одлучивао креативни тим овог театра, Драгана Марић, Љубиша Савановић и Сава Кнежевић. Најбоље глумце ће изабрати они који су међу најбољима у свијету умјетности, редитељи Никола Пејаковић и Марко Мисирача и сценограф Драгана Пурковић-Мацан. "Заплет 08" отвориће комад "Мало благо", у продукцији "Јазавца" и у режији Слађане Килибарде. Првог такмичарског дана, 23. октобра, представиће се глумци Загребачког казалишта младих и Академије драмске умјетности у Загребу са комадом "Тихи обрт". Радња комада прати дјевојку Сару којој је посао неопходан, али она из дана у дан одгађа да га потражи. Када се доведе у безизлазну ситуацију, она се дубоко замисли над собом и својим животом. Дан послије биће изведена интересантна представа Босанског народног Позоришта из Зенице, у сарадњи са Камерним театром 55 из Сарајева, за који је текст писала Бањалучанка Тања Шљивар. Представу, која ће премијерно бити изведена у Бањалуци, режирала је Мирјана Карановић. Студенти са Факултета драмских уметности и Установе културе "Вук Стефановић Караџић" из Београда глумачке креације показаће у представи "Не оклевај - импровизуј". Позоришна прича "Небески одред" долази из сарадње Српског народног позоришта и Савеза драмских уметника Војводине и на репертоару је четвртог позоришног дана. Посљедње такмичарско вече обиљежиће игра младих глумаца Београдског драмског позоришта, који ће извести комад "Моје дете".

Свечано затварање фестивала и додјелу награда својим нотама испратиће Градски тамбурашки оркестар, који ће одржати концерт филмске и позоришне музике.

Гости познати глумци

Као и прошле године послије завршених представа публика ће имати прилику да се дружи са познатим домаћим глумцима. Овај пут то су Драган Бјелогрлић, Мирјана Карановић, Никола Пејаковић и Леон Лучев. Глумци ће говорити о својим каријерама, анегдотама са снимања, значају културе у сваком друштву.

Изложба фотографија

- У склопу овогодишњег фестивала присјетићемо се и лијепих тренутака у претходних десет година "Јазавца", кроз низ фотографија чији су аутори Александар Чавић, Јосип Крињски и Бојан Чикић. Аутор изложбе је Дејан Зорић, а поставка ће бити отворена у холу нашег театра - најавила је Драгана Марић.

Програм фестивала

22. октобар ПРЕМИЈЕРА

"Мало благо", Градско позориште "Јазавац"

23. октобар

"Тихи обрт", Загребачко казалиште младих, Загреб

24. октобар

"Ми смо они на које су нас родитељи упозоравали"

Босанско народно позориште, Зеница

25. октобар

"Не оклевај - импровизуј", УК "Вук Стефановић Караџић", Београд

26. октобар

"Небески одред", Српско народно позориште, Нови Сад

27. октобар

"Моје дете", Београдско драмско позориште, Београд

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана