Међународни фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци: Различите театарске приче у борби за умјетност

Александра Маџар
Међународни фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци: Различите театарске приче у борби за умјетност

Бањалука - Позоришне приче за најмлађе из осам земаља и дванаест театара допутоваће у Бањалуку овог викенда како би публици 15. међународног фестивала позоришта за дјецу у Дјечијем позоришту Републике Српске поклонили чудновату магију театра.

Гужве, дјечији смијех, аплаузи који дозивају глумце на сцену, они најискренији и најсмјешнији коментари најмлађих који се чују из публике, а који изазивају највише смијеха, питања која гласно постављају родитељима у току представе, можда и мало плача, учиниће да театар оживи неком другом енергијом.

У свијет истине, маште, снова посјетиоце ће увести комад "Мачак у чизама" по тексту Шарла Пероа за који је драматизацију радио Теодор Попов, а режију потписао угледни бугарски редитељ Тодор Валов који ће 8. октобра у 18.30 часова отворити фестивал.

Директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић на прес-конференцији одржаној јуче у сусрет овој значајној манифестацији, истакао је да фестивал ове године слави и 60 година од прве луткарске представе "Шумски цар и златна рибица" у режији Војмила Рабадана, одигране у Бањалуци у тадашњем Дјечијем позоришту 14. октобра 1956. године. Из тих разлога додјела награда и свечано спуштање завјесе биће одржано, симболично, 14. октобра. На сцени ће снаге одмјерити глумци из Пољске, Бугарске, Аргентине, Црне Горе, Хрватске, БиХ, Србије и Француске.

Бјелошевић је такође објаснио да у Дјечијем позоришту РС никад нису радили са луткама које ће се појавити у комаду, те да глумцима није било лако.

- Много је ситуација које глумац мора ријешити личним надахнућем. И сложену игру са партнером морају да осјете кроз лутку и комплетну сценографију на начин да се публици допадне. То је за све нас био један прави подухват са изузетном луткарском тежином. У представи играју понајбољи глумци нашег театра: Божана Бијелић, Александра Спасојевић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Душко Мазалица и Слободан Перишић који су, ја мислим, успјели да направе склад и створили јединство да би публика имала потпуно осјећање задовољства на крају - нагласио је Бјелошевић.

Ни редитељ Валов, који први пут режира у Бањалуци, није крио задовољство што има, како је рекао, не тако честу прилику да ради са глумачком екипом у којој су сви изванредни.

- У овој представи причамо како не треба да се поступа у животу. Да би био срећан у животу, не можеш чекати да ти ту срећу неко среди, мораш ти сам да је ствараш - нагласио је Валов и најавио да се кроз комад преплићу анимација, луткарски израз, драмски израз, маске.

По идејама Стефке Кјувлијеве, која са Валовом годинама успјешно сарађује, направљена је сценографија и лутке.

У улози манипулатора и варалице, мачка у чизмама нашао се Александар Бланић који је истакао да глумци воле ликове какав је мачак, јер такви карактери пружају могућност да се машта пусти на сцену и креира лик.

О најбољима ће одлучивати међународни жири који чине угледни театролог из Санкт Петербурга Давид Бурман, редитељ из Београда Драгослав Шиља Тодоровић и књижевник Ранко Рисојевић из Бањалуке.

Бранко Коцкица

Као и претходних година, у част награђених Позориштанце "Пуж" из Београда извешће један од својих комада. Овај пут је то представа "Господар песме". Велика радост и за родитеље и малишане биће поновни сусрет са Бранком Коцкицом.

Изложба плаката

- Одлучили смо да направимо изложбу плаката Дјечијег позоришта РС, на којој ће бити изложено више од 100 плаката. Успјели смо да нађемо и први плакат из 1956. године, па ће и за госте и за Бањалучане бити занимљиво да виде шта је то позориште радило у својој богатој историји - казао је Предраг Бјелошевић.

Радионице и промоције

Поред представа, љубитељи луткарског позоришног театра биће у прилици да присуствују двјема радионицама за дјецу, чији водитељи су мајстор за израду лутака Тибор Фараго и психолог и руководилац луткарске сцене Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина Татјана Пашкаш. Посјетиоцима ће бити представљен и часопис "Нити" Позоришног музеја Војводине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана