Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци: Чаролија и шаренило театра за најмлађе

Миланка Митрић
Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци: Чаролија и шаренило театра за најмлађе

Бањалука - Најмлађа позоришна публика у наредних неколико дана моћи ће да ужива у чаролијама и шаренилу театра, те представама на Међународном фестивалу позоришта за дјецу који ће бити одржан у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Представа “Извини мама” Дечјег позоришта Суботица подићи ће фестивалску завјесу у недјељу, 6. октобра, а биће изведена на великој сцени у 19 часова. Ово позориште је прошле године  побиједило на фестивалу.

Фестивал ове године обиљежава осамнаест година постојања, тако да ће атмосфера бити и више него фестивалска.

- Једнако тако, наш фестивал је пунољетан са 18 година. Радост је и обавеза институције која је пред изазовима нових промишљања и продукције - рекла је директорица Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић-Маринковић.

У том духу, сви ансамбли који буду играли представе неће добити цвијеће, него ће сваки ансамбл добити торту са свјећицом, као симбол радости и прославе.

- Свједоци смо продукција и организација како то раде други фестивали и зато и јесмо у прилици да направимо нешто што је другачије и што ће Бањалуку издвојити на мапи фестивала. У том духу да кажем да ће нам доћи 10 држава и да смо домаћини десет држава - Италија, Пољска, Словенија, Словачка, Македонија, Хрватска, Србија, БиХ, Бугарска и Русија - навела је Лабовић-Маринковић.

Жири овогодишњег фестивала чине режисер из Београда Јовица Павић, драматург, режисер из Загреба/Лондона Селма Париси-Соколовић и глумица и луткар Дјечијег позоришта РС Божана Бијелић. Селектор фестивала је Предраг Бјелошевић. Свих идућих фестивала у жирију ће бити један глумац Дјечијег позоришта РС.

- Играти за дјецу је можда најодговорнији посао и најодговорнији посао је одговорити на оно што дјеца очекују и на оно што је дјеци важно - назначила је Лабовић-Маринковић.

Глумица Божана Бијелић, која је члан жирија, изразила је велико задовољство због тога што ће као члан ансамбла ове позоришне куће ове године бити и једна од чланица жирија.

- Мени је дата велика част и ја сам срећна због тога, поготово што ћу бити у друштву великих умјетника. Задатак је велики и није лак, али ја се томе радујем, зато што долазе значајна имена из наше умјетности. Ту су позоришта која, кад се појаве на фестивалима. редовно узимају награде. Биће напорно, али биће и велико задовољство, зато што овај фестивал стварно дијели радост и са публиком, тако да ће бити занимљиво - објаснила је Бијелићева.

ПОНЕДЈЕЉАК

“Каштанка”, Казалиште Вировитица и Казалиште лутака Задар, Хрватска

(ДПРС - велика сцена 10 и 12 часова)

“Турско острво”, Позориште “Тјатр”, Нитра, Словачка

(ДПРС - Мала сцена, 11 часова)

“Лијепа зелена птица”, Позориште Лалка, Варшава, Пољска

(Народно позориште РС - велика сцена, 13 часова)

“Дјевојчица са шибицама”, Мини театар, Љубљана, Словенија

(ДПРС . велика сцена, у 17 часова)

Фестивал ће трајати до 12. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана