"Лут фест 2021": Представе одушевиле малишане

Срна
"Лут фест 2021": Представе одушевиле малишане

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Луткарске представе које су изведене данас, трећег дана 22. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" одушевиле су малишане из Источног Сарајева и са Пала.

У сали Културног центра Источно Ново Сарајево одигране су луткарске представе "Пепељуга" Позоришта "Туулевски" из Естоније, "Псић боје неба" Босанског народног позоришта Зеница и "Краљ јелен" Државног луткарског позоришта "Сливен" из Бугарске.

Пажњу публике привукле су и онлајн представе "Огледалце" Луткарског позоришта "Небо" из Словеније, коју је било могуће пратити и на "Јутјуб" каналу "Форум театра", као и представу "Принцеза на зрну грашка" у извођењу Позоришта лутака из Ниша.

Продуцент "Лутфеста" Александра Митрић Штифанић подсјећа да је "Пепељуга" прелијепа бајка о сиромашној дјевојчици Пепељуги, која је захваљујући сну и љубазном срцу примила принчеву љубав и побиједила све невоље.

"Али, бајка не би била бајка да није било лијепог чуда које јој је добра вила приредила! Ова лирска прича оставља наду и жељу да се чине само добра дела!", каже Штифанићева за Срну.

Она истиче да су јој естонски луткари пренијели своје одушевљење реаговањем малишана у Источном Сарајеву, којима је ова бајка итекако позната, али им никакав проблем није представљало извођење на руском језику.

Редитељ Дарко Ковачовски својом представом "Псић боје неба" поручио је малишанима како би се требало борити за своје мјесто испод неба.

Мали пас који се родио плав пати од комплекса ниже вриједности и зато бјежи од проблема. Његов нови пријатељ морнар Џеф прихвата га онаквог какав јесте и из те љубави Плави Псић проналази свој начин да се бори са проблемима који га окружују. Прича не би била занимљива да интригу не покреће антагониста Црни Мачак...

Представа "Краљ јелен", у режији Бисерке Колевске, јесте забавна и магична бајка са пуно неочекиваних преокрета.

Прича је представљена у забавном стилу "комедија делжарт", укључујући живописан и шарен костим са свијетлим и гротескним маскама, као и невјероватне приче које су испричали мађионичар Дурантарте и његов слуга Чиголоти.

Сутра, четвртог дана Фестивала, Луткарско позориште "Сењу" из Бугарске извешће представу "Самурајева кћи", Позориште "Влиндерс" из Белгије одиграће представу "Знорк", а Позориште лутака Мостар представу "Дјечак који је сањао море".

У онлајн формату биће изведене представе Крушевачког народног позоришта "Мачак отишао у хајдуке" и "Лабораторија живота" Луткарске организације "Лофт" из Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана