Љубиша Савановић, глумац, за “Глас Српске”: Недостају нам визионари који виде смисао умјетности

Миланка Митрић
Љубиша Савановић, глумац, за “Глас Српске”: Недостају нам визионари који виде смисао умјетности

БАЊАЛУКА - Прошле сезоне нисмо, као што нисмо ниједне досад, обарали рекорде да бисмо на крају објавили да смо најбољи.

Градско позориште “Јазавац” настало је као позориште у којем млади ствараоци могу да добију шансу и прошлу сезону смо посветили младим колегама глумцима који су недавно завршили или управо завршавају Академију умјетности у Бањалуци, који, нажалост, немају шансу да након студирања стану на сцену.

Очигледно је да то никог не занима. Иако смо позориште које се самофинансира и живи искључиво од свог рада, одлучили смо да не идемо у комерцијалне пројекте него да урадимо нешто што има шири значај. Све је већи број наших младих колега који одлазе одавде јер немају посла. Ми се трудимо да их охрабримо да пробају да стварају овдје, иако је све мање аргумената на нашој страни.

Казао је ово у разговору за “Глас Српске” глумац Љубиша Савановић, који се осврнуо на протеклу сезону у Градском позоришту “Јазавац”, на рад Студија “Јазавац” и будуће планове у овом градском театру. 

- Недостају нам визионари. Они који виде даље, који схватају смисао и значај не само позоришта него улагања у културу и умјетност. Није то проблем само у позоришту. И даље се клањамо било коме ко дође са стране умјесто да улажемо у своје, не планирамо унапријед, бавимо се небитним ситницама. Тешко је кад је у старту све накриво насађено - навео је Савановић.

Он се осврнуо и на рад Студија “Јазавац” и на младе глумачке наде које тек треба да се покажу и отворе према свијету и донесу неке нове визије.

- Студио “Јазавац” је први точкић у систему стварања слободномислећих и креативних младих људи који пропитују стварност која нас окружује. Ове године смо имали преко 130 полазника у десет група. Као и сваке године, чланови нашег студија су направили чудесне представе које носи њихова неспутана младалачка енергија која је непоновљива. Као такви, уједно су нам и највеће охрабрење које улијева наду да све ово што радимо има смисла - објаснио је Савановић.

Да је важно ширити дух позоришта свуда, пружати прилике младим људима да дају свој допринос и да доживе културу и умјетност онако како она заслужује да буде доживљена и виђена. А ширење неких лијепих и добрих представа, рада људи и преданости је важно за сваки град појединачно и то је нешто на чему још треба да се ради.

- Највише радости су нам донијела два пројекта од којих смо један направили уз помоћ града Бањалука и УНДП-ја у склопу којег смо одиграли представе за дјецу у рубним мјесним заједницама нашег града, а други уз помоћ Министарства просвјете и културе у склопу којег смо играли представе у неким од општина у Српској у којима се рјеђе дешавају културни догађаји. Ако смо ухватили севап прошле сезоне, то је било тад. Уљуљкани смо у Бањалуци и тек кад мрднемо мало из центра града или у друге мање општине видимо колика је глад за културом и духовношћу. Захвалан сам дивним људима који се баве културом у општинама у којима смо гостовали а који су учинили све да публика види представе, прије свих дивним домаћинима у Рибнику и Костајници - нагласио је Савановић.

Иако је сезона у ГП “Јазавац” завршена, глумци ће ипак дио одмора да издвоје за неколико гостовања у неколико градова Српске.

- Током љета наступићемо на “ША фесту” у Приједору са представом “Цело тело ту ме боли”.  Срећни смо што смо дио овог фестивала који је посвећен једној од особа из наше генерације које су за свог живота направиле дивне ствари и шириле позитивну и људску енергију. Поред тога, представа “Мало благо” биће изведена у Мркоњић Граду - додао је Савановић и навео да ће наредна сезона почети крајем септембра.

Посљедњи дани октобра су предвиђени за Међународни фестивал глумца “Заплет 11”, који ће бити отворен представом “Јазавца”, у режији Жељка Стјепановића.

У осврту на протеклу сезону важно је напоменути и пројекат “Поново ради биоскоп”, у оквиру којег је приказано неколико култних филмова југословенске кинематографије у новом, дигиталном издању.

- Овај пројекат смо направили у сарадњи са градом Бањалука у склопу манифестације “Прољеће у Бањалуци” и Генералним конзулатом Републике Србије. Филмови који су приказани у склопу овог програма су култна дјела југословенске кинематографије и нама је драго да смо их могли представити нашим суграђанима. Овакви пројекти нам нису примарни, али су свакако добродошли као дио нашег програма. Посебну захвалност дугујемо “Центар филму” из Београда, који нам је уступио права на приказивање ових филмова - додао је Савановић.

Захвалност

- Захваљујем Адико банци, која нам је помогла да се ове сезоне бавимо људима, а не бројевима, и да не стрепимо да ли ћемо преживјети сезону. Такође, олакшана нам је сарадња и са ЈУ СЦ “Борик”, чији смо подстанари, а велику подршку имамо и од града Бањалука, “Бањалучке пиваре”, “Мог маркета”, “Мање”, “Инфомедие” и бројних пријатеља “Јазавца”, као и свих медијских кућа, којима смо бескрајно захвални што нас прате – рекао је Савановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана