Лица са дауновим синдромом одиграла представу

Срна
Лица са дауновим синдромом одиграла представу

БАЊАЛУКА - У Народном позоришту Републике Српске вечерас је премијерно одиграна представа “Мали принц” у којој глуми шест лица са Дауновим синдромом и ово је први пут да у Српској и у окружењу на великој сцени националног театра наступају особе са тим синдромом.

Управник бањалучког Даун синдром центра Зоран Јелић рекао је да у представи глуми шест лица са Дауновим синдромом који су завршили Прву школу глуме, а који су успјешно обављали послове конобара у оквиру пројекта рехабилитације ПАИН.

“Овом представом, која је организована и поводом 10 година постојања нашег центра, али и три године од покретања рехабилитационог програма ПАИН, такође, желимо да покажемо да Даунов синдром није болест како се често говори, већ стање, а ово је уједно и један од антистигма пројеката”, навео је Јелић.

Он је нагласио да је ова представа знак захвалности шефу Представништва Републике Српске у Израелу Ариу Ливнеу, који је много учинио за бањалучки Даун синдром центар и био веома активан око увођења рехабилитационог програма за особе са овим синдромом.

Јелић је додао да је циљ овог центра да се неки од видова рехабилитације прошири и на све особе са Дауновим синдромом старије од 19 година.

Прву школу глуме за особе са Дауновим синдромом водила је глумица и режисер Александра Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана