Јами дистрикту круна Заплета 09

Александра Маџар
Јами дистрикту круна Заплета 09

Бањалука - Представа "Јами дистрикт" у режији Кокана Младеновића заслужено је проглашена најбољим комадом на овогодишњем Међународном фестивалу младог глумца "Заплет 09" у Бањалуци.

Жири је и ове године имао тежак задатак, јер је заједно са многобројном публиком имао прилику да у такмичарском програму погледа пет одличних комада. Ипак, комад "Јами дистрикт", који је копродукција БИТЕФ-а, Центра за културу Тиват, Фестивала Масзк и "Firchie Think Tank Studija", имао је "оно нешто", снажно и квалитетно, како у поставци, тако и у глумачкој игри.

Објаснили су да редитељ Кокан Младеновић у сарадњи са остатком ауторског тима, бавећи се појмом нације и питањима националног идентитета у савременим балканским друштвима, умјетнички досљедно користећи мултимедијална изражајна средства, прави представу која оставља појам заокружености.

- Три сјајне младе глумице у синергији са одличним музичарима, видео-пројекцијом и вјешто искоришћеном реквизитом, интензивним и уједначеним ритом игре доносе на сцену текст који се храбро обрачунава са националним митовима наших земаља који инсистирају на сопственим различитостима, а заправо су у свом коријену исти - саопштио је жири.

У истој представи бриљирала је и глумица Исидора Симијоновић у улози "српске позиције", па је жири одлучио да јој додијели признање за најбољу младу глумицу фестивала.

- Исидора Симијоновић широким спектром глумачких поступака, једнако владајући сценским покретом и мимиком, увјерљиво је дочарала низ ликова, ситуација и позиција које представљају чиниоце српског националног мита. Својом енергијом и безрезервним давањем креирала је досљедно и мушке и женске ликове, варирајући између деструктивности и агресије мушке позиције и покорности женске позиције како их српски национални мит разумије - сагласан је жири.

Како наводе, најбољи млади глумац "Заплета 09" по њиховој одлуци је Радован Вујовић, који је у комаду "У агонији" по тексту Мирослава Крлеже, у режији Ане Ђорђевић и у извођењу београдског "Бео арта" тумачио лик Ивана Крижовца.

- Крлежин комплексни језик те амбициозност, дволичност и цинизам његовог доктора Ивана Крижовца материјализују се у игри Радована Вујовића. Вујовић је своју глумачку игру почео сведено и контролисано, да би до краја представе прошао трансформацију до разулареног, изопаченог адвоката ван контроле, који покушава да по сваку цијену сачува сопствене привилегије - објашњава жири.

Посљедње такмичарске вечери одиграна је представа "Таксиметар", "Егзит театра" из Загреба по тексту истакнутог словеначког писца Горана Војновића, а у режији Матка Рагужа. Искусни глумац Зијад и његов млади колега Роберт Будак укрстили су узајамно поштовање и љубав према театру и публици пружили ужитак гледања изврсне глумачке игре.

Ова ангажована комедија која кроз причу о једном загребачком таксисти, поштеном Роману, преиспитује савремене моралне вриједности и разне прикривене предрасуде.

Смјештајући свог јунака на улицу, у такси, Војновић се кроз његове интеракције с разним клијентима дотиче бројних неуралгичних тачака савремености, у представи састављеној од кратких сличица стварности које заједно чине фреску свијета у којем се сви препознајемо.

Посљедње такмичарске вечери за најбољег глумца публика је изабрала Роберта Будака.

Фестивал је требало да буде затворен синоћ додјелом награда и извођењем комада у режији Стојана Матавуља "Пита ли ико како је мени", који је ауторски пројекат Градског позоришта "Јазавац".

"Разговор са глумцима"

У оквиру програма "Разговор са глумцима" у сриједу увече гост је био Никола - Коља Пејаковић.

Пејаковић се са поштоваоцима његовог лика и дјела у холу "Јазавца" дружио до поноћи одговарајући на њихова питања, а једна од тема била је и серија "Месо" за коју је писао сценарио, а чија ће прва епизода бити приказана у суботу на РТРС-у и РТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана