"Истина" отвара 11. издање "Заплета" у Градском позоришту "Јазавац"

Миланка Митрић
"Истина" отвара 11. издање "Заплета" у Градском позоришту "Јазавац"

Бањалука - Пред­ста­ва "Исти­на" у ре­жи­ји Жељ­ка Стје­па­но­ви­ћа отво­ри­ће ово­го­ди­шњи Фе­сти­вал глум­ца "За­плет", ко­ји ће би­ти одр­жан од 19. до 24. ок­то­бра у Град­ском по­зо­ри­шту "Ја­за­вац".

 "Исти­на" отва­ра 11. из­да­ње "За­пле­та" у Град­ском по­зо­ри­шту "Ја­за­вац"

- Овај ко­мад је игран у чи­та­вој Евро­пи, а пр­ви пут се игра у БиХ. Ко­мад го­во­ри о че­ти­ри ли­ка, ба­ви се те­мом исти­не и ла­жи и шта све те на­ше ма­ле и ве­ли­ке ла­жи ву­ку за со­бом. У пи­та­њу је ко­ме­ди­ја - ре­као је глу­мац Љу­би­ша Са­ва­но­вић, ко­ји ће игра­ти јед­ну од уло­га у пред­ста­ви.

Глу­мац и ре­жи­сер Жељ­ко Стје­па­но­вић, ко­ме је ово че­твр­та ре­жи­ја у Град­ском по­зо­ри­шту "Ја­за­вац", ис­та­као је да му је дра­го што ће има­ти при­ли­ку да се пу­бли­ци пред­ста­ви јед­ним ова­квим ко­ма­дом и као ре­жи­сер и као глу­мац, и да је по­себ­но уз­бу­ђен јер ова пред­ста­ва отва­ра ово­го­ди­шњи "За­плет".

- На­дам се да ће на­ша пре­ми­је­ра "Исти­не" би­ти на ви­си­ни за­дат­ка. Пи­сац ко­ма­да је Фло­ри­јан Зе­лер, фран­цу­ски пи­сац мла­ђе ге­не­ра­ци­је. Су­штин­ски се не го­во­ри о исти­ни, не­го о ла­жи, о ла­жи у брач­ним од­но­си­ма, што је бли­ско људ­ском ро­ду. То је уни­вер­зал­на те­ма ко­ја се ти­че свих нас и пу­бли­ка ће мо­ћи да се пре­по­зна. Зе­лер је осје­тио при­ли­ку, ка­ко се све ви­ше и ви­ше ла­же, да се до­ла­зи до те­ре­на за ко­ме­ди­ју. На кра­ју до­би­ја­мо вр­сну ко­ме­ди­ју, па­мет­но на­пи­са­ну и чи­ни ми се да ће пу­бли­ка да ужи­ва - на­вео је Стје­па­но­вић, ко­ји та­ко­ђе игра у ко­ма­ду. Осим Са­ва­но­ви­ћа и Стје­па­но­ви­ћа, у пред­ста­ви глу­ме Дра­га­на Ма­рић и Алек­сан­дра Спа­со­је­вић.

Ко­сти­мо­граф ко­ма­да је Бо­ја­на Му­тић, а за сце­но­гра­фи­ју је за­ду­же­на Дра­га­на Пур­ко­вић-Ма­цан.

Ка­ко су на­ве­ли ор­га­ни­за­то­ри, пред­ста­ве ко­је ће пу­бли­ка има­ти при­ли­ку да ви­ди на ово­го­ди­шњем фе­сти­ва­лу, чи­ји сло­ган је "У гла­ву", хра­бре су, про­ми­шље­не, мо­дер­не и ба­ве су­штин­ским те­ма­ма - по­ро­ди­цом, со­ци­јал­ним пи­та­њи­ма, не­при­хва­та­њем дру­гих и дру­га­чи­јих, те пи­та­њи­ма трет­ма­на мла­дих љу­ди у на­шем дру­штву.

- Ове го­ди­не је ма­њи број пред­ста­ва, али чвр­сто вје­ру­јем да ће би­ти за­до­вољ­на и пу­бли­ка и сви ко­ји до­ђу да по­гле­да­ју пред­ста­ве - ре­кла је глу­ми­ца Дра­га­на Ма­рић.

У так­ми­чар­ском про­гра­му ово­го­ди­шњег фе­сти­ва­ла пу­бли­ка ће има­ти при­ли­ку да по­гле­да че­ти­ри пред­ста­ве, а то су: "Пад", у ре­жи­ји Ко­ка­на Мла­де­но­ви­ћа, Цен­тра за кул­ту­ру Сви­лај­нац, "Гни­је­здо" Ма­ри­не Пет­ко­вић-Ли­кер, ХНК Мо­стар, "Елинг" у ре­жи­ји Хр­во­ја Кор­ба­ра, Са­ти­рич­ког ка­за­ли­шта "Ке­рем­пух" и "Овај ће би­ти дру­га­чи­ји" у ре­жи­ји Ђур­ђе Те­шић, Ате­љеа 212.

- Оно што нам је сре­ћа ове го­ди­не је што смо има­ли до­бар из­бор пред­ста­ва ко­је су про­ду­ци­ра­не то­ком про­шле го­ди­не, те смо има­ли сре­ћу да за овај "За­плет" иза­бе­ре­мо до­бре пред­ста­ве - до­дао је Са­ва­но­вић.

Ове го­ди­не, као и ра­ни­је, би­ће до­ди­је­ље­не на­гра­де за нај­бо­љу пред­ста­ву, за нај­бо­љег глум­ца, глу­ми­цу, нај­бо­љег мла­дог глум­ца и глу­ми­цу, а пу­бли­ка ће, осим би­ра­ња глум­ца ве­че­ри, мо­ћи да ода­бе­ре и нај­бо­љу пред­ста­ву.

Пра­те­ћи про­грам ове го­ди­не об­у­хва­ти­ће из­ло­жбу тра­гич­но пре­ми­ну­лог му­зи­ча­ра Да­ли­бо­ра По­по­ви­ћа Мик­ше, а као и сва­ке го­ди­не, би­ће ор­га­ни­зо­ва­ни и "Раз­го­во­ри са глум­ци­ма". Та­ко ће то­ком тра­ја­ња фе­сти­ва­ла, пу­бли­ка има­ти при­ли­ку да се дру­жи са Бра­ни­сла­вом Три­фу­но­ви­ћем, Ни­ко­лом Ра­ко­че­ви­ћем, Фи­ли­пом Шо­ва­го­ви­ћем и Ни­ном Јан­ко­вић.

За са­ми крај и за­тва­ра­ње фе­сти­ва­ла, 24. ок­то­бра у 20 ча­со­ва би­ће одр­жан кон­церт кан­та­у­то­ра Не­на­да Ма­ри­ћа, по­зна­ти­јег као Краљ Чач­ка.

 

ТАК­МИ­ЧАР­СКИ ПРО­ГРАМ

20.10. у 20 ча­со­ва

"Пад"

Ко­кан Мла­де­но­вић и Бра­ни­сла­ва Илић

Цен­тар за кул­ту­ру Сви­лај­нац

 

21.10. у 20 ча­со­ва

"Гни­је­здо"

Аутор­ски про­је­кат Ма­ри­не Пет­ко­вић-Ли­кер

ХНК Мо­стар

 

22.10. у 20 ча­со­ва

"Елинг"

Си­мон Бент

Са­ти­рич­ко ка­за­ли­ште "Ке­рем­пух"

 

23.10. у 20 ча­со­ва

"Овај ће би­ти дру­га­чи­ји"

Ста­ша Ба­јац

Ате­ље 212

 

РАЗ­ГО­ВО­РИ СА ГЛУМ­ЦИ­МА

20.10. у 22 ча­са - Бра­ни­слав Три­фу­но­вић

21.10. у 22 ча­са - Ни­ко­ла Ра­ко­че­вић

22.10. у 22 ча­са - Фи­лип Шо­ва­го­вић

23.10. у 22 ча­са - Ни­на Јан­ко­вић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана