Градско позориште "Јазавац": Почетак рада на представи "Бањалука"

Срна
Градско позориште "Јазавац": Почетак рада на представи "Бањалука"

БАЊАЛУКА - У Градском позоришту "Јазавац" данас је одржана прва проба за представу "Бањалука" под редитељском палицом Николе Бундала, студента режије на Факултету драмских уметности у Београду, саопштено је из овог позоришта.

Како се наводи у саопштењу, премијера представе планирана је за почетак октобра.

"Представа жБањалукаж настаје по текстовима аутора који су рођени, живјели или још увијек живе и стварају у Бањалуци - Николе Коље Пејаковића, Тање Шљивар и Армине Галијаш, Жељка Стјепановића, Лане Басташић, Радмиле Смиљанић и Виде Давидовић, која је уједно и драматург представе", наводе из Градског позоришта "Јазавац".

У представи играју Наташа Иванчевић, Драгана Марић, Белинда Стијак, Наташа Перић, Данило Керкез, Бојан Колопић и Александар Руњић.

Сценограф Драгана Пурковић Мацан, костимограф Ивана Ристић, а за музику је задужен Петар Билбија.

"Теме које текстови обрађују нису специфичне само за Бањалуку. Могле би се, без проблема, поставити и играти било гдје у свијету. Али у овој представи биће обрађене из угла ауторске екипе која ради и ствара у Бањалуци, Крајини и Републици Српској", наводе из Градског позоришта "Јазавац".

Из овог позоришта додају да су текстове писали људи који су рођени у Бањалуци па их је пут одвео широм планете, људи који су се вратили у Бањалуку и они који не желе да се врате, неки од њих су рођени на другом мјесту, али су дио своје каријере провели у Бањалуци, а неки су од рођења везани за Бањалуку.

"Исти је случај и са ауторским тимом: глумцима, редитељем, сценографом, костимографом, композитором. Отуд и шест тематски, социјално, друштвено, политички или какогод различитих текстова од којих очекујемо шест жанровски различитих прича у представи жБањалукаж", наводе из Градског позоришта "Јазавац".

Желећи да на сцени Градског позоришта "Јазавац" наставе да развијају аутентичан израз и у овој представи, ангажовали су младог редитеља Николу Бундала, рођеног Бањалучанина који је један од најперспективнијих студената режије на Факултету драмских умјетности Београд.

"Жељели смо да у комплетном ауторском тиму да имамо сараднике који годинама раде са жЈазавцемж и знају шта ова прича значи нашем позоришту и Бањалуци", наводе из ове културне установе.

Из овог позоришта додају да су, желећи да наставе праксу ангажовања младих сарадника и овај пут су са њима студенти Академије умјетности у Бањалуци, студент продукције Никола Ђаковић и студент режије Стефан Томић, који ће бити ангажовани у раду на овој представи.

Реализацију представе "Бањалука" помогла је Фондација "Фридрих Еберт", као и банка партнер Градског позоришта Јазавац – Адико банка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана