Градишкa: Кумови Душана Ковачевића на сцени

Милан Вујић
Градишкa: Кумови Душана Ковачевића на сцени

Градишка - Представа "Кумови", по драмском тексту Душана Ковачевића и у режији Луке Кецмана, биће премијерно изведена средином новембра у продукцији "Град позоришта" из Градишке.

Директор "Град позоришта" Адмир Мешић подсјетио је да су драму "Кумови" бесплатно добили од Ковачевића, што је велика част, јер је ријеч о аутору антологијских текстова по којима су рађени бисери југословенске и српске кинематографије.

Он је подсјетио да, захваљујући представи "Генерална проба самоубиства", која је одиграна 2013. године, а која је рађена по тексту Душана Ковачевића, градишким глумцима "Град позоришта" широм су отворена врата београдског "Звездара театра", гдје су наступили пред многобројном публиком.

- Комплетна продукција нашег позоришта протеклих година била је јако успјешна, а једна од најзахтјевнијих представа била је "Генерална проба самоубиства", која нас је одвела на сцену београдског театра и сцене у региону - рекао је Мешић.

Додао је да је овај пројекат подржала општина Градишка, као и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Мешић је истакао да ријетко које позориште драмске текстове добија на поклон, те је захвалио Душану Ковачевићу што је баш "Град позориште" привилеговано, те може да изводи његова ауторска дјела.

- Ауторска права за "Кумове" Ковачевић нам је дао на основу успјешног извођења "Генералне пробе самоубиства", што је нама посебно дало мотив и снагу да наставимо даље да радимо - истакао је Мешић.

Редитељ представе "Кумови" је декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Лука Кецман, а улоге су припале глумцима Ренати Агостини, Велимиру Бланићу, Миљки Брђанин, Драшку Видовићу и Адмиру Мешићу.

Редитељ Кецман, који по други пут режира за "Град позориште" Градишка, након представе "Генерална проба самоубиства", рекао је да се нада успјешној сарадњи.

- Искрено се надам да ће након премијере, планиране средином новембра, представу "Кумови" погледати позоришна публика широм Српске - рекао је Кецман.

Он је додао да на овај начин жели допринијети позоришту у Градишци и градишким глумцима, који су, према његовим ријечима, на овом пројекту ангажовани не само као глумци, већ и као продуценти.

"Кумови" су необична прича о пријатељству човјека који је остао без посла са псом из оближњег парка који, такође, нема посао.

- Прича почиње обично, као све приче које ће касније да се искомпликују и да добију сасвим друго значење. Током писања комада занимала ме је данашња економска и политичка ситуација у Србији, али не испричана на уобичајени, политикантски начин који има своју трајност и вредност само док та политичка ситуација траје - изјавио је раније о драми писац Душан Ковачевић.

Признања

"Град позориште" Градишка је претходних сезона премијерно извело и представе "Луда лова", "Аудијенција", "Неке дјевојке" и "Не играј на Енглезе". Глумац овог театра Драшко Видовић, који води омладинску секцију, каже да је главни циљ да се што више младих афирмише и да врате публику у позориште. Он је до сада режирао три представе за Омладински студио "Град позориште", а ријеч је о комадима "Покондирена тиква", "Наша деца" и "Гроздана на зрну бибера". На фестивалу у Лакташима "Нашој деци" припало је специјално признање, а "Покондирена тиква" добила је исти третман на смотри у Бугојну.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана