Гонцић: Позориште има мисију да повезује људе

Tanjug
Foto: Arhiva

БЕОГРАД - Главна порука на Свјетски дан позоришта треба да буде да позоришта увијек повезују људе и да никада, па ни у највећим друштвеним кризама, позоришне куће нису затварале врата за публику, изјавио је Срни глумац Светислав Буле Гонцић, управник београдског Народног позоришта.

Гонцић сматра да 27. март - Свјетски дан позоришта не треба користити за партикуларне поруке, већ за оне које се тичу општег статуса позоришта у цијелом свијету.

Он је подсјетио да се од 1961. године, од када постоји та врста прославе, увијек истиче да је потребно да позориште постоји и да се никада неће угасити, што је непобитна истина.

"И овогодишња порука је да се повезујемо. На крају крајева, и ми и публика делимо исти ваздух када смо у позоришту. Свако време - тешко, опасно, бременито - носи своје проблеме. Као што грађани једне друштвене заједнице деле те проблеме, тако и позориште те проблеме дели са њима", рекао је Гонцић.

Он је нагласио да се позоришта нису затварала ни у јеку епидемије вируса корона, јер су и тада, како каже, била једна врста психолошког растерећења.

"Зато моја порука и јесте да се позоришта никада неће затварати, него ће увек бити са публиком. Да је тако, потврђује и чињеница да су позориште овде пуна", рекао је Гонцић.

Он је навео да Народно позориште има потписан споразум са Народним позориштем Републике Српске и да заједнички раде велики пројекат Душка Ковачевића "Урнебесна трагедија" који режира Јагош Марковић.

"То је копродукциони пројекат којим остварујемо сарадњу са позориштем у Бањалуци и на најлепши начин потврђујемо друштвену потребу за позориштем. У представи ће играти Николина Фригановић из бањалучког позоришта, као и Жељко Еркић, Љубиша Савановић, Петар Васиљевић, Александар Вучковић, Нела Михајловић и Сандра Бугарски Видаковић", најавио је Гонцић.

Свјетски дан позоришта обиљежава се 27. марта, а утемељен је 1961. године у Бечу на иницијативу тадашњег предсједника Међународног позоришног института Арвија Кивиме из Финске.

У Паризу је 27. марта 1962. године отворен Театар нација, тако да се тај датум од тада широм свијета на различите начине слави као Свјетски дан позоришта.

На тај дан позоришта у свијету, национални центри Међународног позоришног института и међународна позоришна заједница организују различите позоришне манифестације.

Обиљежавање Свјетског дана позоришта укључује и традиционалну међународну поруку коју, на позив Међународног позоришног института, увијек пише позоришна личност свјетског угледа.

Порука се преводи на више од 20 језика, чита пред десетинама хиљада гледалаца у позориштима, штампа и емитује у стотинама новина, часописа, радио и телевизијских станица на свим континентима.

Прву поруку за Свјетски дан позоришта написао је француски умјетник Жан Кокто 1962. године, а ове године колегама позоришним умјетницима широм свијета поруком се обратила драматург Самиха Ајуб из Египта. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана