Глумица Смиљана Маринковић о раду на комаду Истина (не) боли: Искрена прича људи из наше околине

Александра Маџар
Глумица Смиљана Маринковић о раду на комаду Истина (не) боли: Искрена прича људи из наше околине

Бањалука - Са сигурношћу могу рећи да публику која дође на премијеру комада "Истина (не) боли" очекују и смех и сузе. Ово је једна искрена животна прича у којој ће вероватно многи препознати себе и људе из своје околине.

Овим ријечима за наш лист млада глумица Смиљана Маринковић најавила је премијерно извођење комада по тексту Јелене Којовић-Тепић, у режији Игора Тешића, који ће вечерас у 20.30 часова почети свој позоришни живот на сцени "Петар Кочић" Народног позоришта Републике Српске.

За Смиљану, која је на почетку глумачке каријере, а чији су таленат препознали старије и искусније колеге, ова представа је врло значајна јер је то њена прва већа улога на сцени националног театра. Као студент треће године играла је у кореодрами "С планине и испод планине" коју је режирала Стела Корљан.

- Летос сам била део копродукције Народног позоришта РС, Народног позоришта Тузла и Град театра Будва, у ансамбл представи "Сродне душе" у режији Дине Мустафића. Велики је подстицај и ветар у леђа када, по трећи пут, добијете позив из ове куће - истакла је Маринковићева.

Њен таленат и свјежу глумачку снагу на сцени препознаје и публика, али и позоришни стручњаци, а потврде да је на правом путу и да је сцена мјесто којем она заиста припада стижу и у облику признања у оквиру фестивала на којима је наступала са представом "Терапија" ДИС театра.

Овај пут редитељ јој је повјерио улогу Радмиле.

- Радмила је представник нове, модерне генерације. Генерације таблета, друштвених мрежа, амбиција, каријере, новца. Она јасно зна шта у животу жели, а то су новац, каријера и статус. Она самоуверено гази крупним корацима ка својим циљевима и не преза од тога да ли ће на том путу некога повредити - описује Смиљана свој лик.

Додаје да ће бити занимљиво гледати како Радмила доживљава велику промјену од свог уласка па до изласка са сцене.

- Уђе подигнуте главе, поносно, а изађе поражено. То је управо оно што је чинило стварање овог лика узбудљивим - објаснила је Маринковићева.

О сарадњи са редитељем Игором Тешићем има само ријечи хвале.

- Са Игором сам, као и више пута до сада, одлично сарађивала. Игор је редитељ који верује глумцима, што много значи и делује охрабрујуће. Када радите с њим, понаша се тако да вам створи осећај да сте баш ви тај без кога овај пројекат не би успео - казала је млада глумица.

Комад "Истина (не) боли" одличан је примјер како треба да се удруже домаће умјетничке снаге, што се данас врло ријетко дешава.

- Ни сама нисам била свесна да је тако док на проби у једном моменту неко није рекао: "Људи, па ова представа је цела мејд ин БЛ." Мислим да је то свакако нешто што овај пројекат и чини јединственим. Од приче, писца, редитеља, композитора, глумаца, све је "наше". Овим пројектом су неки уметници добили прилику да се први пут представе позоришној публици - додаје Маринковићева.

Остали чланови ове креативне екипе су драматург представе Милан Гајић, сценограф Драгана Пурковић-Мацан, костимограф Ивана Јовановић, као и композитор Давид Мастикоса.

Глумачка екипа

Поред Смиљене Маринковић, публика ће имати прилику да по ко зна који пут ужива у глумачкој игри Слађане Зрнић, Ђорђа Марковића, Горана Јокића, али и младог глумца Бојана Колопића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана