Глумица Драгана Марић о плановима Градског позоришта “Јазавац”: “Скупштина” отвара врата “Заплета 12”

Илијана Божић
Глумица Драгана Марић о плановима Градског позоришта “Јазавац”: “Скупштина” отвара врата “Заплета 12”

БАЊАЛУКА - Градско позориште “Јазавац” почетком овог мјесеца почело је са часовима глуме, радом Студија “Јазавац” те са пробама Градског хора “Јазавац”, након тромјесечне паузе усљед пандемије вируса корона.

Глумица Драгана Марић, једна од оснивача и водитеља Студија “Јазавац”, казала је “Гласу Српске” да се наставак рада очекивао са нестрпљењем те да је у току припрема сцене на отвореном.

- Љетна позорница ће бити постављена у склопу дворане Обилићево, на платоу испред некадашње дискотеке “Мјузик хол”, а почеће да ради током јула. Планирамо да изводимо представе са репертоара “Јазавца”, како за дјецу, тако и за одрасле, али и да угостимо умјетничка остварења колега из региона - рекла је Марићева.

Истакла је да ће сцена “Јазавца”, као и претходних година, бити доступна младим глумцима који буду жељели да изводе своје представе.

- Надамо се да ће публика уживати у новој атмосфери и репертоару који ће бити богат разним културним садржајима. До почетка рада остало је још пар седмица и искрено се надам да ће ситуација са вирусом корона бити много боља те да ће и мјере бити блаже. У сваком случају, радићемо у складу са препорукама и одлукама које доноси ЈЗУ Институт за јавно здравство РС, град Бањалука те надлежне институције - казала је Марићева.

Нагласила је да јој је позориште у протеклом периоду паузе много недостајало те да јој је ово био најдужи период без глуме.

- Колико год да сам усмјеравала креативност на друге ствари за које раније нисам имала времена, толико ми је недостајало све у вези са послом. Колеге, сцена, публика, процес прије и послије извођења представе. Многи од мојих колега нашли су начин да се креативно изразе на разне начине и путем друштвених мрежа одрже контакт са публиком, као и позоришта која су константно била доступна гледаоцима приказујући представе на “Јутјуб” каналу. Ипак, позоришту је неопходан глумац, а глумцима живи контакт с публиком и то су двије основне ствари за квалитетан и жив театар - испричала је Марићева.

Додала је да ове године припремају дванаести међународни фестивал глумца “Заплет 12”, који сваке године буде организован крајем октобра.

- Фестивал планирамо отворити премијером нове представе у нашој продукцији “Скупштина”, а након тога покушаћемо угостити неке од најбољих позоришних остварења из региона. Радићемо и припремати фестивал под претпоставком да ће све бити у реду и надати се да ће ова јесен бити богата културним дешавањима, како доликује нашем граду и нашој публици - закључила је Марићева.

Представу “Скупштина” режира Иван Плазибат, гост из Хрватске, који први пут режира у БиХ, а у комаду глуме Александар Стојковић Пикси, Наташа Иванчевић, Ања Станић, Сенад Милановић и Марко Недељковић.

“Мостарска лиска”

Марићева је истакла да ће се “Јазавац” на овогодишњем фестивалу “Мостарска лиска” представити једном од најбољих представа, али и посљедњом коју смо радили почетком сезоне.

- Ријеч је о представи “Истина” писца Флоријана Зелера, а у режији нашег колеге Жељка Стјепановића. У конкуренцији су одличне представе и позоришта чији рад пратимо и поштујемо те ће нам бити задовољство да будемо дио овогодишњег фестивала - објаснила је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана