Глумац Раде Костић за "Глас Српске" о улози у представи "Дервиш и смрт": И у злом човјеку постоји мрва доброг

Илијана Божић
Глумац Раде Костић за "Глас Српске" о улози у представи "Дервиш и смрт": И у злом човјеку постоји мрва доброг

Иако Мула Јусуфа сви доживљавају као негативца, ја нисам имао ту привилегију. Морао сам да кроз Ахмедов доживљај Мула Јусуфа дођем до онога што је он заправо.

Кренуо сам од тога да колико год је човјек наизглед зао и чини лоше постоји у њему нека мрвица доброг или бар оно за шта тај неко вјерује да је добро.

Рекао је то у разговору за "Глас Српске" глумац Раде Костић, који игра Мула Јусуфа у представи "Дервиш и смрт", која је премијерно изведена у петак у Народном позоришту Републике Српске. Раде Костић је студент глуме, у класи професорице Јелене Трепетове Костић на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци те студент српског језика и књижевности на Филолошком факултету. Ово му је прва улога у Народном позоришту РС.

- Била ми је важна Мула Јусуфова прошлост. Ахмед Нурудин и Мула Јусуф су као отац и син који због тога што немају развијену навику да говоре о свом односу и проблемима временом постају највећи непријатељи - додао је Костић.

ГЛАС: Колико је било изазовно спремати се за представу "Дервиш и смрт"? Да ли је било тешко саживјети се са ликом?

КОСТИЋ: Почаствован сам што сам већ на другој години студија добио један такав задатак као што је лик Мула Јусуфа. Посебно ми је значило што у представи игра и девет мојих колега са класе. Имали смо срећу коју ријетко која класа има, а то је да сви будемо дио једног оваквог пројекта и да заједно пролазимо кроз све недоумице које су нам се рађале у току припреме представе. Сам процес је био доста напоран, јер је трајао истовремено са наставом, али то смо схватили тек кад је све прошло и кад је представа ушла у завршну фазу. Вјерујем да су сви подједнако уживали на пробама, иако смо свјесни колико нас је све измучила епидемија вируса корона и константна неизвјесност у вези са одржавањем премијере. Корона нам је прво прекинула пробе, а затим и одгодила премијеру за више мјесеци, али смо успјели да окупимо све елементе и да урадимо представу не знајући када ће бити премијера. Посебно смо се радовали извођењу на Кастелу. Сви знамо колико би магије наша тврђава донијела представи и сви смо једва чекали то вече, али нажалост остали смо ускраћени за то задовољство и ми глумци, а и публика.

ГЛАС: Каква је била сарадња са редитељем Дејаном Пројоковским?

КОСТИЋ: Дејану Пројковском дугујемо захвалност, прије свега што је указао прилику и част баш нашој класи. Он је и сам професор па нам није било тешко да успоставимо комуникацију и сарађујемо. Још на првим читаћим пробама сложили смо се у вези са тим какав је мој лик. Имали смо већ донекле слично виђење Мула Јусуфа, а онда ми је он говорио свој доживљај остављајући простор да то прихватим или не прихватим, нудећи нови приједлог. Тако је било и кад смо почели да постављамо сцене. Он је знао тачно шта жели, а ми смо требали да попунимо све између.

ГЛАС: Како посматрате лик Мула Јусуфа? Како гледате на његов однос и поступке према Ахмеду Нурудину? Како видите издају коју он чини?

КОСТИЋ: Лик Мула Јусуфа је доста тешко докучити прије свега зато што је он дат из визуре Ахмеда Нурудина. Ја га доживљавам као споредног лика који има важну улогу. Сви смо ми осим Ахмеда Нурудина споредни ликови. Он је тај који је током читаве представе или у роману све вријеме пред очима публике и читалаца, а сви остали само пролазе преко сцене запињући раменом за Ахмедову судбину и покрећући је без Ахмедове контроле.

Мач у камену

ГЛАС: На чему тренутно радите? Гдје Вас публика може гледати?

КОСТИЋ: Члан сам позоришта младих ДИС, гдје тренутно са још троје колега са класе радим на дјечјој представи која ће малишанима, а и одраслима, на веома занимљив начин донијети причу о мачу у камену који је недавно извучен из Врбаса. Представа је настала из жеље да нешто буде покренуто у вријеме када је епидемија зауставила скоро све, а режирају је Милан и Огњен Богдановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана