Глас умјетности као опомена друштву

Александра Маџар
Глас умјетности као опомена друштву

Бањалука - Текст је настајао по мотивима Аристофанових "Птица" и "Жаба", али има доста сцена које су документарна интерполација, у којима су глумци износили своје референтне тачке, на основу којих данас препознају Аристофаном материјал.

Вјероватно би Аристофан данас писао о убијеном медвједу, о градовима у БиХ који су прљави, запуштени и у којима се још увијек не осјећамо пријатно, од слободе кретања и слободе мисли.

 

Рекао је ово послије премијере комада "Сродне душе" у Народном позоришту Републике Српске редитељ из Сарајева Дино Мустафић, који је својом идејом удружио три театарске средине из Бањалуке, Тузле и Будве.

Копродукцијски пројекат премијерно је изведен у понедјељак увече, а публика у националном театру по завршетку представе стојећи, дугим аплаузом указала је поштовање глумцима који су са сцене говорили истину, о актуелним друштвеним проблемима у свим сферама људских живота.

- Мислим да је то природно стање за културу и умјетност, а то је да се људи повезују преко идеја. Повезали смо се у један заједнички театарски став, а увијек је добро када је сатира материјал који то окупља. Она нам оставља прилику да се свим нашим друштвеним, моралним, социјалним девијацијама наругамо, да им исплазимо језик и оголимо ствари до краја - истакао је Мустафић.

Подсјетио је и на то да је Аристофан о свему томе говорио двије хиљаде година прије нас, те да је оно што увијек изненади универзалност тог језика.

- Ово је на неки начин и представа једне генерације, заједнички став умјетника који увијек желе да прескоче све оне административне, државне и политичке границе у себи и међу нама самима, тако да цијеним то што су глумци са собом унијели у овај пројекат оно што они заправо јесу, а то је да глас умјетника и глас умјетности треба да буде коректив друштва на неки начин и опомена да оно што чинимо и радимо у нашој стварности није добро - нагласио је Мустафић.

Глумци

Своје глумачке креације показали су Смиљана Маринковић, Марина Пијетловић, Бојан Колопић, Слађана Зрнић, Борис Шавија, Елвира Аљукић, Аднан Омеровић, Едис Жилић, Елвис Јахић, Недим Малкочевић, Никола Ивошевић и Срђан Граховац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана