“Фолклорна магија” пред више од 3.000 кинеских малишана

Данко Кузмановић
“Фолклорна магија” пред више од 3.000 кинеских малишана

Донгуан - Ансамбл представе”Фолклорна магија” Дјечијег позоришта Републике Српске, који већ неколико дана борави у Народној Републици Кини, у граду Донгуану, одиграо је представу у четири од планираних шест позоришта.

Најмлађи, али и они нешто старији, у кинеском граду Донгуану одушевљени су разиграношћу глумаца у представи “Фолклорна магија” Дјечијег позоришта Републике Српске.

- Ову представу је за четири извођења у овом граду погледало више од 3.000 малишана - рекла је портпаролка Дјечијег позоришта Републике Српске Сања Зекановић.

Она је, такође, истакла да је Дјечије позориште Српске, које у Кини гостује од 11. августа, у анкети Гуангдоншке агенције за позоришни менаџмент “Слон” од публике добило највишу оцјену.

Зекановићева је истакла да су чак и родитељи били одушевљени овом, за источњачке стандарде несвакидашњом представом на врхунском нивоу.

- Према ријечима једног гледаоца, представа је подстакла публику да пјева, плеше и добује у ритму, јер је толико чудесна и занимљива - казала је Зекановићева.

Један од разлога због кога су у представи подједнако могли уживати гледаоци свих узраста, јесте тај што је ријеч о невербалном театру, гдје не постоји језичка баријера. Самим тим представа захтијева врхунску анимацију и прецизност кореографије и игре.

Осим извођења представе “Фолклорна магија”, у протеклих неколико дана организовано је и шест радионица са најмлађом позоришном публиком, а које су водили глумци Дјечијег позоришта Српске Александра Спасојевић, Свјетлана Андрић, Божана Бијелић, Александар Бланић, Драган Бањац и Ђорђе Јанковић.

- Кроз интеракцију са дјецом, било на позоришној сцени или у учионици, глумци су малишане и њихове родитеље ближе упознали са српском традицијом и кроз игру показали како је уз помоћ маште свуда могуће направити театар, чак и од предмета који су се користили прије стотину и више година - рекла је Зекановићева.

Зекановићева је истакла да овом путешествију није крај, јер екипа Дјечијег позоришта Републике Српске путује у град Хејуан гдје ће, у театру који се сматра најсавременијим у погледу техничке опремљености на територији Кине, у два термина извести поменуту представу.

- И у овом граду за најмлађе љубитеље театра глумци су припремили занимљиве и поучне радионице кроз које ће дјеци приближити луткарство и српски фолклор - казала је Зекановићева.

Планирано је да до краја турнеје у Кини, која ће трајати до 26. августа, овај ансамбл из Српске изведе 12 представа и одржи исто толико радионица.

О представи

“Фолклорна магија” је етно-музички луткарски спектакл у којем шест глумаца, уз игру и музичку подлогу, изводи етиде помоћу већ заборављених предмета из фолклора и кроз низ слика и мотива из живота даје универзалну причу о суштинским људским питањима. Аутор и редитељ је Боњо Лунгов, сценографију потписује Дилијана Парванова, а лутке Константин Каракостов. Улоге су повјерене Свјетлани Андрић, Божани Бијелић, Александри Спасојевић, Драгану Бањцу, Александру Бланићу и Ђорђу Јанковићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана