Фестивал „Кестенбург“ од 28. до 30. новембра у Бањалуци: Позориште, сила која оплемењује

Миланка Митрић
Фестивал „Кестенбург“ од 28. до 30. новембра у Бањалуци: Позориште, сила која оплемењује

БАЊАЛУКА – Међународни фестивал студентских позоришта „Кестенбург“, који ће ове године бити одржан по четврти пут од 28. до 30. новембра, свечано ће бити отворен у Бањалучком студентском позоришту концертом „Бродвеј у Бањалуци“, најавили су организатори.

На концерту „Бродвеј у Бањалуци“, који ће бити одржан 28. новембра у 20 часова, учествоваће Ђурђа Вукашиновић и Маја Манојловић, Тијана Јовановић и Милена Васић.

Фестивал ће званично отворити двоструки првак свијета у џуду Немања Мајдов, а организатори су најавили цјелокупан програм овогодишње смотре.

- Четврта едиција фестивала „Кестенбург“ довешће поново до тога да Студентско позориште постаје на тренутак свјетска позорница, она која говори различитим језицима, бојом коже, естетиком, поетиком и политиком. Викаћемо, скандирати, пјевати и играти једну исту причу од када постоји свијет - истину. Онакву како јесте, каква би морала бити, а није. Упираћемо прстом и опомињати да се погледамо пажљиво у огледало, да мијењамо прво себе па онда свијет. Није то тако тешко. За почетак, мало храбрости, много упорности и издржљивости. Неким чудним законима природе, по моделу лавине, стваралачка сила сигуран сам да ће покренути умјетнички чин који се више не може зауставити. Зато су позориште и умјетност једина људска дјелатност која је живо свједочанство да је промјена набоље могућа и трајна. Она је та која оплемењује човјека, гура свијет напријед - рекао је директор фестивала Александар Пејаковић говорећи о припремама овогодишњег фестивала.

У такмичарском програму „Кестенбурга“ на великој сцени Народног позоришта Републике Српске биће одигране три студентске представе. Прва представа која ће бити одиграна је „У пламену страсти“ (29. новембар), у извођењу младих глумаца са Факултета драмских умјетности са Цетиња, „Сербус Европеикус“ (29. новембар) коју ће извести студенти са Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, те „Грета из Фауста“ (30. новембар), коју ће извести студенти Факултета драмских уметности из Београда.

Ван конкуренције биће изведена представа „Наша крила“ редитеља Си Јонг Воа и у продукцији Театра „Фокс“ из Јужне Кореје, те двије комичне опере у режији Владана Ђурковића „Тако чине све“ и „Служавка господарица“, а у извођењу студената Факултета музичке уметности из Београда.

На затварању фестивала биће одиграна представа „Шећер је ситан, осим кад је коцка“, у продукцији „Театра на брду“ из Београда, а у режији Николе Коље Пејаковића.

У оквиру овог издања фестивала први пут биће одржан округли сто, којег ће водити новинар Џевдет Тузлић, а на којем ће бити представљени учесници фестивала.

Жири

Стручни жири овогодишњег фестивала студентских позоришта „Кестенбург“ радиће у саставу: глумица Светлана Бојковић, академски сликар Маја Додиг, драматург Бранислав Недић, позоришни продуцент Бојан Ћетковић и глумица Александра Ћосић из Београда. Они ће додијелити „Златни кестен“ за најбољу представу у цјелини. На фестивалу ће бити додијељени и „Сребрни кестен“, „Бронзани кестен“, те специјалне награде дирекције фестивала - „Дајак“ и „Кестенов лист“.

Жири новинара радиће у саставу Срђан Радановић, Сања Поповић и Татјана Марјановић, а жири публике чиниће: Сузана Шалић, Љиљана Зрнић и Весна Аљетић. Редакција „Гласа Српске“ ове године додијелиће награду за најбољу представу, а у жирију „Гласа“ су Борјана Радмановић-Петровић, Жарко Марковић, Илијана Божић, Миланка Митрић и Дарија Галоња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана