Егзит театар комадом Њушке довео до усијања атмосферу на Заплету 07

Александра Маџар
Егзит театар комадом Њушке довео до усијања атмосферу на Заплету 07

Бањалука - Међународни фестивал младог глумца "Заплет 07" у пуном је јеку. Публика не штеди дланове, представе и глумци су одлични, позоришне приче помјерају границе умјетности, отварају велика питања, доносе неке нове погледе на свијет и живот, а организаторима фестивала срце је испуњено.

Добро познати "Егзит театар" из Загреба у сриједу увече направио је потпуни "хаос" у "Јазавцу" изводећи своју популарну представу "Њушке".

Није било могуће процијенити у чему је публика више уживала, у глумачкој игри или причи на сцени, јер је и једно и друго било невјероватно. Ред смијеха, ред аплауза, ред овација и тако скоро два сата.

Глумци Енес Вејзовић, Филип Крижан и Јанко Ракош богатим талентом и глумачким способностима оживјели су различите расе паса и испричали њихове животне приче. На невјероватно духовит начин остварена је и интеракција са публиком, која је у више наврата морала да нахрани "гладног теријера".

Било је необично искуство сједити у публици и поредити свој живот са псећим и схватити да су и њихови животи једнако богати и сложени као људски. Ротвајлер, мјешанац, полицијски пас, слијепи пас, царински бигл, причали су о љубави, сексу, пријатељству, освети, насиљу и само пресликали неке од главних преокупација људског бића.

Није било лако одлучити се ко је на сцени био бољи, Енес, Филип или Јанко, али ипак публика је већ током представе, на неки начин одлучила, било је очигледно. Филип Крижан добио је ово ласкаво признање. Послије представе, многи су остали да поразговарају са глумцима за округлим столом, а умјетнички директор "Егзит театра", редитељ и сценариста овог комада Матко Рагуж, испричао је како су ова три глумца дошли са текстом и из којих разлога га је овај комад купио.

- Код нас сваки дан долази неко са одређеним текстом, много тога одбијете, јер не можете све радити. Ова три сјајна глумца дошли су са овом идејом и са одређеним текстом пред мене. Када сам прочитао текст, видио сам која је екипа у питању, која је идеја базична, а како сам склон псима, на неки начин сам затитрао на ову идеју, видио сам нешто егзитовски у томе, а то значи да је у представи у центру пажње глумачки посао. И пристао сам - казао је он.

Како је и сам имао псе, а и ова тројица глумаца имају псе, лична искуства користили су градећи овај комад.

Гост треће вечери био је велики глумац Зоран Цвијановић, са којим су се његови многобројни обожаваоци, млади глумци и културна јавност Бањалуке дружили и кафеу "Пауза".

Представу "Даме бирају" Алттеатра из Сарајева сви заинтересовани могу да погледају вечерас на фестивалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана