Дугалић бесједом отворио 26. Театар фест у НПРС (ФОТО)

Илијана Божић
Дугалић бесједом отворио 26. Театар фест у НПРС (ФОТО)

БАЊАЛУКА- Овакви догађаји су нешто за шта се сви држимо као за доказ пред нама самима да одолевамо и опстајемо упркос свему, да још има и биће међу нама оних који имају днаге и да стварају, и да брину и о глади и о ситости оних који су нашег стваралаштва жељни.

Ријечи су глумца и професора Небојше Дугалића у бесједи којом је вечерас отворио 26.  Театар фест "Петар Кочић" у Народном позоришту Републике Српске.

Директорица НПРС Дијана Грбић истакла је да ће 26. пут заредом свјетла позорнице у Народном позоришту Републике Српске обасјати учеснике, пријатеље и госте Театар феста "Петар Кочић".

- Као и до сада, са великом радошћу смо се упустили у организацију овог, већ увелико препознатљивог, регионалног позоришног догађаја, по ко зна који пут показујући и доказујући да нам је на првом мјесту позоришна умјетност. Нашој поштованој публици смо, потпуно вјерујући укусу селекторке Наташе Иванчевић, и ове године припремили најбоље из регионалне позоришне продукције и сматрамо да нећемо изневјерити очекивања свих који нас подржавају-рекла је  Грбићева.

Публика је вечерас имала прилики да ужива у спектакуларном концерту спознаје "Његош и Кочић-коријени" у извођењу Симфонијског оркестра НПРС.

Умјетнички директор и диригент  Симфонијског оркестра Народног позоришта РС Душан В. Урошевић истакао је да  све представе на овогодишњем фестивалу намећу једну мисао "Ко сам ја?", која доводи до непрестаног преиспитивања ликова.

"Ко сам ја?је уједно и слоган овогодишње манифестације.

- Уколико бисмо исто питање, у музичком смислу, поставили себи, по мом мишљењу одговор бисмо пронашли у стваралаштву домаћих композитора. Зато смо сматрали да се на репертоару мора наћи композициија Владимира Владе Милошевића-казао је Урошевић.

Објаснио је да програм овог концерта спаја на једном мјесту ријечи мудрог владике Његоша и писца и трибуна Петра Кочића, а све то захваљујући музичком језику Владе Милошевића и Рајка Максимовића.

- Управо ова чињеница даје, у музичком смислу, одговор на питање "Ко сам ја?“, односно "Ко смо ми?"-закључио је Урошевић.

Такмичарски дио фестивала почиње сутра, а част отварања припала је Народном позоришту из Сомбора, које ће извести представу "Људи од воска". Након њих своје умијеће ће показати Хрватско народно казалиште из Сплита, са представом "Црвена вода", затим позориште "Бора Станковић" из Врања са комадом "Ништа нећемо заборавити", Босанско народно позориште из Зенице са представом "Драма о Мирјани и овима око ње" и Народно позориште у Београду са представом "Очеви и оци".

У част награђених у недјељу ће бити одигфана префстава "Ситнице које живот значе" Народног позоришта у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана