Донкихотовска борба са вјетрењачама дочарана покретом

Цвија Мркоњић
Донкихотовска борба са вјетрењачама дочарана покретом

Бањалука - Представа "Дон Кихот - Телемонова прича из снова", рађена по узору на књигу писца Мигела де Сервантеса, одиграна је у Дјечијем позоришту Републике Српске у оквиру четрнаестог Међународног фестивала позоришта за дјецу у Бањалуци.

Овим комадом, у режији Франка Зенле, представио се "Театар смијеха" из Франкфурта на Одри из Њемачке, а прича говори о шпанском библиофилу Кихану Алонсу који је једног дана себе прогласио Дон Кихотом од Манче и одлучио да спаси свијет од зла.

Прича је приказана кроз фрагменте, наглашавајући сусрет лутка Дон Кихота са вјетрењачама, односно његову борбу између сна и јаве.

Врхунским њемачким глумцима Ирени Винтер, Бјорну Лангхансу и Аркадијусу Поради језичка баријера није представљала препреку, јер су сценским покретима сликовито дочарали ову причу.

У представи су коришћени бројни реквизити и лутке који су представљали коња, главног лика, снове, вјетрењаче и све оно што је помогло да се исприча ова прича. Многобројни заљубљеници у позориште имали су прилику да чују да је у представи, осим њемачког, коришћен и шпански језик, али су се глумци потрудили да убаце и понеку ријеч на српском.

Публика свих узраста уживала је у комичним сценама, а највише смијеха најмлађих и први аплауз присутних изазвали су лик сељака Санча и његов магарац, који је заправо направљен од дрвене гајбице на точкиће.

Комад "Дон Кихот - Телемонова прича из снова" изведен је у понедјељак увече, а глумци су са сцене испраћени громогласним аплаузом.

Јуче током дана у Дјечијем позоришту РС су одигране још двије представе у по два термина, а извели су их Дјечије казалиште "Бранка Михаљевића" из Осијека и мостарско Позориште лутака.

Комад осјечког позоришта "Девета овчица" режирала је Људмила Федорова, а у ствари је ријеч о савременој сликовници и уједно бројалици за најмлађе. Тема представе је начин превладавања страха од школе, од новога, одрастања и свега што је повезано са великим прекретницама у животу.

Позориште лутака из Мостара је представило причу о "Љепотици и звијери" коју је режирао Тодор Валов, а рађена је по бајци Мадам де Вилнев која говори о томе да свако има право на срећу, али да би био срећан, човјек мора слиједити своје снове.

Награде

По завршетку фестивала стручни жири Међународног фестивала позоришта за дјецу, који се одржава у Дјечијем позориште РС, додијелиће вечерас награде и то Гран при за најбољу представу у цјелини, награду за најбољу режију, најбољу сценографију, те пет равноправних награда за најбоље глумце. Некоме од учесника биће додијељена и специјална награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана