Дјечије позориште РС позива театре да се пријаве на међународни фестивал: Увјерени да умјетност не може (не)стати

Александра Глишић
Дјечије позориште РС позива театре да се пријаве на међународни фестивал: Увјерени да умјетност не може (не)стати

БАЊАЛУКА - Међународни фестивал позоришта за дјецу ове године требало би да буде одржан 19. пут у првој недјељи октобра у организацији Дјечијег позоришта Републике Српске.

Из Дјечијег позоришта РС поручују да је још неизвјесно да ли ће фестивал бити одржан и на који начин ће бити могућа његова организација. Ипак, организатори су оптимистични и надају се да ће и овогодишњи октобар бити у знаку свјетских театара за дјецу па су јуче упутили писмо својим колегама.

- Уважене колеге, драги пријатељи, већ деветнаест година у мјесецу мају вас обавјештавамо и још једним позивом подсјећамо да се пријавите на наш Међународни фестивал позоришта за дјецу, како бисмо у јуну завршили селекцију и сачинили репертоар за октобар. Ове године то подсјећање има сасвим другачији контекст, јер се пандемија вируса корона најсуровије манифестовала на позоришну умјетност. Нико од нас не игра представе, а глобално је најнеизвјесније када ће и како театри отворити своја врата. Како ћемо дочекивати и смјештати своју публику, како ћемо организовати пробе, како играти представе? Неизвјесност је над крововима и испод кровова сваког театра - наведено је у писму.

Увјерени да умјетност не може (не)стати и да ћемо дочекати тренутак великог повратка театра међу људе, молимо вас да ипак и даље, до 31. маја пријављујете своје представе и да вјерујете да ће нашег Фестивала бити, додају у писму.

- Уз све околности, ваше пријаве су добродошле и у јуну, јулу, августу, па и у септембру, јер сваки мјесец, као и сваки дан може донијети добре вијести и дићи завјесе над нашим позорницама. Са надом да ћемо се ипак срести у октобру у Бањалуци, срдачно вас поздрављамо - поручили су из Дјечијег позоришта РС.

Међународни фестивал позоришта за дјецу је фестивал такмичарског карактера, а представе сваке године оцјењује међународни жири састављен од најеминентнијих луткарских театролога као што су били досадашњи чланови жирија. Међу њима су академик Хенрик Јурковски, проф. др Николина Георгијевна, заслужни умјетник Русије проф. др Борис Павлович Голдовски, театролог Мирослав Радоњић, драматург Игор Бојовић, редитељ Роберт Валтл и други.

Фестивал сваке године додјељује награде: Гран при - најбоља представа у цјелини, награда за најбољу режију, сценографију, музику и пет равноправних глумачких награда. Циљ фестивала је и снажно промовисање луткарства као најзахтјевнијег, најатрактивнијег и најважнијег формата позоришног израза за дјецу.

Традиција

Дјечије позориште Републике Српске основано је 1955. године, а традиција и квалитет у драмској и луткарској продукцији били су упориште да на сцени овог театра раде велики редитељи некадашњег југословенског простора, односно редитељи европских држава. Представе на сцену Дјечијег позоришта РС постављали су редитељи Алексеј Љељавски, Хартмут Лоренц, Бисерка Колевска, Јарослав Антоњук, Тодор Валов, Роберт Валтл…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана