Београдско драмско позориште гостује у Бањалуци: Од Вилијамса до Гетеа

М. М.
Београдско драмско позориште гостује у Бањалуци: Од Вилијамса до Гетеа

БАЊАЛУКА - Фестивал “Наши дани” у оквиру којег ће Београдско драмско позориште у Народном позоришту Републике Српске одиграти три представе биће одржан 20, 21. и 22. октобра.

- Сарадња између БДП-а и НПРС-а се наставља и ове сезоне. Као и протекле сезоне Београдско драмско позориште гостује са своје три представе - 20. октобра публика ће гледати “Трамвај звани жеља”, 21. октобра на репертоару је “Идиот”, док је 22. октобра резервисан термин за извођење представе “(Пра) Фауст” - саопштено је из НПРС.

“Трамвај звани жеља” аутора Тенесија Вилијамса, у режији Ленке Удовички је копродукција БЕЛЕФ фестивала и Театра “Улџссес”. Улоге тумаче: Бранка Катић, Вања Ненадић, Милош Петровић Тројпец, Марко Тодоровић, Нађа Секулић, Јово Максић, Никола Малбаша, Милош Лазаров и Бојана Стојковић.

- Представа говори о откривању стања људске душе, интимним драмама својих јунака, њиховим емотивним превирањима и самим тим чине ово дјело актуелним у сваком времену. У времену које нас затиче неспремне са хаотичним ситуацијама, гдје је наш ред вожње претворен у панику и неред - стоји у саопштењу позоришта.

“Идиот” Фјодора Михајловича Достојевског, у режији Ивице Буљана. У представи играју: Мирјана Карановић, Весна Чипчић, Милутин Милошевић, Лука Грбић, Јана Милосављевић, Никола Мијатовић, Ива Илинчић, Милан Зарић, Тамара Алексић, Бојана Стојковић, Александар Јовановић, Иван Заблаћански, Никола Малбаша и Милан Колак.

- Достојевски је са иронијом свој најљепши књижевни лик назвао идиотом, јер идеално добар човјек данашњег свијета заиста јесте идиот, малоумник вриједан сажаљења. Он је идиот јер не може да не буде искрен, душеван, поштен и благ. Ово је прича о томе да је свакога од нас снашла та незгодна околност да испашта баш због оног најбољег у себи - додају из НПРС.

“(Пра)фауст” је комад рађен према дјелу Јохана Волфганга Гетеа, у режији Бориса Лијешевића, а улоге тумаче: Светозар Цветковић, Озрен Грабарић, Ива Илинчић, Мирјана Карановић, Иван Томић, Данијел Сич, Иван Зарић и Станислава Николић.

- “Фауст” нас подсјећа на то да би човјек у болу радије осјетио прави живот, казнио године које су прошле, јер жели назад у младост, страст, необузданост, загрљај. А у таквим тренуцима Господ чека да нас преузме искушење и да нам ђаво врати вријеме, младост и љепоту... Све осим слободе. Јер ђаво даје илузију слободе и док примијетиш да си у његовој власти, више ниси онај који си био - додају из НПРС о овој представи.

Све представе биће изведене од 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана