Бањалучко студентско позориште основано прије 44 године: Деценијама покретач младим умјетницима

М. М.
Бањалучко студентско позориште основано прије 44 године: Деценијама покретач младим умјетницима

БАЊАЛУКА - Бањалучко студентско позориште основано је 1977. године, првом аудицијом коју је водио глумац Живомир Личанин Ликота, а ове године обиљежава 44. рођендан. Бројни млади глумци, почетници – студенти и средњошколци, своје глумачке приче почињали су у овом театру, а касније су од њих постајали угледни драмски умјетници, али и музичари, новинари и политичари.

Овогодишња прослава обиљежена је уз кабаретску представу “Едит Пјаф”, која је ауторски пројекат глумице Ђурђе Вукашиновић.

- Студентско позориште је значајно и не смије да се потцијени на било који начин, зато што је ово мјесто гдје млади људи могу да креирају своје вријеме, гдје могу да се кроз ову врсту умјетности односе према стварности коју ће живјети, без обзира да ли ће се они бавити овим. Оно што је најзначајније, они ће научити умјетнички да размишљају. Ако нема оваког позоришта сигурно да они неће научити на телевизији или преко новина, нити неким другим путем, ни преко телефона, ни преко “скајпа”. Научиће га сигурно помоћу позоришта - рекао је глумац и режисер Зијах Соколовић.

Осим студената и професора обиљежавању дана Бањалучког студентског позоришта присуствовале су бројне личности из свијета културе, али и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, који је прије неколико година и сам био члан овог театра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана