Акција “Народно с народом”: Борба за опстанак мањих средина и људи у њима

Миланка Митрић
Акција “Народно с народом”: Борба за опстанак мањих средина и људи у њима

БАЊАЛУКА - Од када је настало, у свим својим облицима, позориште постоји јер постоје они који играју и они који посматрају све што у тој игри настане - постоји из народа за народ и једно без другог не може.

Позориште постоји да оплемени, насмије, расплаче, покрене емоције и да подједнако употпуни умјетност и појединца.

У том духу, важно је да позориште допре до што већег броја људи, а водећи се тиме ове године настала је једна акција названа “Народно с народом”, коју је реализовало Народно позориште Републике Српске, с намјером да један дио позоришне снаге доведе тамо гдје оно не допре често.

Током овог мјесеца то су били Подриње и Херцеговина, односно, Братунац, Зворник, Фоча, Невесиње, Гацко и Билећа, гдје је одигран комад “Синови умиру први”, рађен по тексту Мате Матишића, а у режији Марка Мисираче.

Говорећи о утисцима након играња у поменутим мјестима, глумац Љубиша Савановић, који у поменутој представи игра Божу, за “Глас Српске” истакао је да га радује што су играли у тим општинама те да се по реакцијама публике показало да су жељни и заинтересовани за квалитетне садржаје.

- Са друге стране, фрапантна је незаинтересованост локалних власти да промовишу један овакав догађај у својим срединама који су добили без икакве надокнаде јер је покровитељ ове турнеје Кабинет предсједнице РС. Такође, публика се жали да су програми који долазе током године у домове културе већином тзв. “тезге” које растјерују публику. Потребно је да се на нивоу општина за културу задуже људи који су свјесни шта то значи народу за који би требало да раде посебно у срединама које су мање и не нуде културне (не естрадне) садржаје током године. Али тим људима су руке свезане без помоћи општина и немогуће је да сами са средствима која добијају, а која су по њиховим ријечима мизерна, направе квалитетне цјелогодишње програме - казао је он и додао да као позитиван примјер наводи начелника општине Невесиње и директора Дома културе у Братунцу, који се потрудио да много младих људи види ову представу.

Премда је само покретање акције било вођено идејом децентрализације, Савановић сматра да оваква гостовања надилазе питања децентрализације.

- Ово је питање борбе за опстанак мањих мјеста и људи у њима. Народ одлази и ако поред евентуалног посла нема ништа чим ће нахранити душу у овим срединама, а бомбардован је простим и баналним садржајима те политиком на телевизији, какав је то живот? Зато је ова турнеја у оквиру које смо дошли у неке градове у којима Народно позориште РС није било двадесет година више од тога. Неће се њом тај проблем ријешити, али имамо прилику да причамо о томе - наводи он и додаје како се нада ће ова турнеја да постане традиционална, те да би било добро када би могла да се реализује бар два пута годишње, с обзиром на то да постоје позоришта и у Градишци, Бијељини, Приједору, те и Градско позориште “Јазавац” и Дјечије позориште РС у Бањалуци, али и бројни млади људи и ентузијасти који воле своја мјеста и несебично раде на њиховом унапређивању.

Глумица Миљка Брђанин, која у представи игра Марију, сагласна је с тим да би ово требало да постане традиција, јер би на тај начин грађани широм цијеле Републике Српске имали прилику да уживају у представама и прате развој националног театра. Она наводи да је ова представа драга цијелом ансамблу, те да јој је драго што су њом започели турнеју.

- Било је дирљиво спојити се са новом публиком у мјестима у којима представе не гостују тако често. Размјена енергије између глумца и публике је увијек битна, јер уосталом ми и јесмо ту за нашу публику. Надам се да су и они уживали у нашој игри и да смо им уљепшали бар мало почетак љета, јер они нама јесу. НПРС је направило  диван гест и корак, јер поред нашег свакодневног програма и дјеловања, сад смо још и ту гдје би и требало да будемо - народно са народом - рекла је она за “Глас Српске”.

В.д. управника Народног позоришта РС, Дијана Грбић за “Глас Српске” казала је да је ово и био један од циљева позоришта, али да се дужи низ година све дешавало спорадично, повременим гостовањима и играњима у другим градовима и општинама.

- Ово је први пут након дужег времена да је позориште било на дужој турнеји. У појединим мјестима НП никад није гостовало, а у великом броју тих општина посљедњи пут је гостовало прије скоро двадесет година. Искуства су позитивна јер је реакција публике веома добра, постоји велики број људи заинтересованих за позориште - објаснила је она.

Према њеном мишљењу, у договору с локалним заједницама у наредном периоду било би потребно направити систем подршке да би позориште могло да путује, будући да је ријеч о великим трошковима.

- У Невесињу смо имали огромну подршку и заинтересованост, у Билећи такође, у Братунцу је директор Дома културе урадио сјајан посао на промоцији. У неким већим, мало је изостало подршке. Сале су биле, ако не скроз пуне, онда двије трећине јесу. Будући да је то празник за њих и да су бесплатне биле улазнице могло је бити и више. Зато сам с пар локалних заједница разговарала да у свом годишњем планирању за наредну годину оставе дио средстава да покрију трошак ноћења, а да ћемо ми учинити напоре кроз властите приходе - објаснила је Грбићева.

Она је додала да ће за сљедећу сезону ову акцију планирати као обавезну, у договору с локалним заједницама које би требало више да буду укључене, с обзиром на то да је ова акција била успјешна.

- Глумци су задовољни и пресрећни, било им је веома пријатно јер су наишли на топлу добродошлицу људи. Схватили смо да је то потребно да се људи осјете дијелом земље, а не одсјечени, јер те заједнице оскудијевају с квалитетним културним програмима - закључила је Грбићева.

У оквиру акције “Народно с народом”, у априлу и мају, у Приједору и Требињу одиграна је представа “Хркачи”, а у Лакташима “Гарсоњера”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана