Зоран Костић Цане: Рокенрол је прича о освајању слободе

Танјуг
Зоран Костић Цане: Рокенрол је прича о освајању слободе

БЕОГРАД - Чувени рок бенд „Партибрејкерс“ прославиће 40 рођендан, концертом 22. септембра у Атријуму Београдског сајма, а фронтмен састава Зоран Костић Цане каже да је и данас рокенрол заправо прича о освајању слободе.

-Због читаве ситуације у којој се налазимо која је таква каква јесте, веома отежавајућа, то је само нека цифра која означава нешто. Људи славе, драго им је, и ми наравно славимо, али не много помпезно да истичемо 40 година каријере - казао је он пред велики концерт у Београду.

Како је признао, када су почињали, нису ни сањали да ће све оволико трајати, јер је то требало да буде само пролазна авантура.

-Онда смо ипак схватили да је бина наша судбина, и да не може то тако „хоћеш-нећеш“, већ по систему „ухватио си се у коло и сад играј. Ти не одабираш, већ тебе одабира музика, носи те са собом и води те све време, то је животни позив: живиш за њега, живиш од њега - сматра Зоран Костић Цане.

Пјевач антологијског рок састава навео је да данас они могу да живе од рокенрола, али да не зна да ли то исто успијевају и млади људи, јер не могу сви вјероватно то да постигну.

-Зависи колико буду упорни и истрају у свему томе, живеће од музике. Све је боље од неке канцеларије или „стрејт шеме“ - рекао је Цане и подсјетио на своју недавну изјаву да је „боље бити рокер него службеник новог светског поретка“.

-Много тога рокер може, а тај службеник не може. Ево, рокер пре свега може да буде слободан човек, да га идеал слободе води. Службеник само може да се додворава свом газди, да шени пред њим и да га вешто лаже. Рокенрол је ипак нека прича о освајању слободе - сматра Цане.

Послије разних соло концерата у Београду као што је у Хали спортова на Новом Београду 2019. или нешто раније увијек распродати наступи у Дому омладине, или на стадиону Ташмајдан 2021, сада ће први пут у каријери свирати у Атријуму Београдског сајма који представља велики паркинг простор.

На том мјесту су већ свирали недавно други бендови као панк рок атракција „Гоблини“ или хард рок састав „Мортал Комбат“, тако да је то сада постао нови концертни простор у Београду.

-Очекујемо пуно људи, имаћемо добар разглас и светло, на турнеји смо, и нафурани смо - поручује музичар у свом маниру.

Када су славили 15 година постојања 2007. на концерту код Куле Небојша у Доњем граду Калемегдана, најављена је киша, а Цане истиче да су сада гледали прогнозу за 22. септембар и да не би требало да буде никаквих падавина.

-Шта да радимо, дешава се, то је виша сила ником мила. Концерта ће бити и ако мало падне киша, јер не смемо се угасити -  каже Цане.

Посљедњи концерт у Београду имали су у септембру 2021. на стадиону Ташмајдан и Цане воли често да каже „Таш је наш“.

Он се осврнуо на увијек актуелну тему о дигиталном свијету и за себе каже да није у том „гасу“ да га занимају друштвене мреже, мада се понекад појаве неки лажни профили на „Фејсбуку“ са којим Цане нема никакве везе.

-Имам стару „ноџу“ („Нокиа“), не идем за трендовима, новим моделима, а батерија траје од једног до другог пуњења, као и наш живот. Некад си празан, па се напуниш добром енергијом, или осмехом у прозу која је плата за рану, што да не? - поетски је исказао свој став.

Први концерт у Дадову имали су 4. октобра 1982. године и Цане сматра да се од тада до сада све промијенило да би остало на крају исто.

-Ми смо расли, на том првом концерту сам имао 18 година, а сада ћу напунити 58. И даље те занимају исте ствари, тај један позив који ће променити свет...Неке песме сам писао као клинац, а те неке ствари и даље стоје, то је несвесна потрага за вертикалом - примијетио је Костић.

Он је истакао да је увек био на страни слабијег и оних експлоатисаних, као и да је био и остао аутсајдер.

-Дакле, човек који стоји са стране, и сведок је времена у коме живи, то је аутсајдер. Партибрејкер је онај човек који се залаже за истину, и приповеда причу која није примљена како треба. Борац за свеж ваздух, борац за истину, слободно мишљење. Истина је оно што јесте, а лаж оно што није. Сада можда то звучи као топла вода, мада данас људи не желе да чују истину, вређа их, јер је нису достојни, „кратки“ су за њу или им се то само тако чини - навео је рок умјетник и  текстописац.

Фронтмен „Партибрејкерса“ каже да је рокенрол та музика која даје динамику, виталност, која диже послије сваког пада.

У једном периоду прије пандемије говорило се о могућем распаду бенда, али након мање паузе, ипак су се вратили да раде пуном паром и освајају на соло концертима или фестивалима по целој Србији и региону.

-Није нас корона омела у стварању нових песама. Имао сам свој други бенд „Шкртице“, као и сарадње са друговима из група - „Ритам нереда“, „Поинт Бланк“, „Артан Лили“. Ми као бенд „Партибрејкерс“ нисмо никада били у првом дељењу, ми смо као 13. прасе, вероватно многи се питају - Ма ко су ови? - оцијенио је Зоран Костић и додао да српски бендови данас објављују за хрватске дискографске куће, јер „ови домаћи нису спремни“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана