Женски камерни хор “Бањалучанке” обиљежава 45 година постојања и рада: Музички свједоци времена и простора

Миланка Митрић
Женски камерни хор “Бањалучанке” обиљежава 45 година постојања и рада: Музички свједоци времена и простора

БАЊАЛУКА – Женски камерни хор “Бањалучанке” ове године обиљежава 45 година рада и постојања, а у духу славља музике припремају неколико активности којима ће обиљежити овај велики јубилеј.

У плану је снимање новог компакт диска ансамбла, снимање документарног филма који ће приказати неколико успјешних радних деценија “Бањалучанки” награђених бројним признањима те израда монографије. Круна на обиљежавање јубилеја биће гала концерт свих генерација хора, уз пратњу гостију, гудачког оркестра, инструменталних и вокалних солиста који су сарађивали са хором.

- Обиљежавање јубилеја кроз реализацију претходно наведених активности као свој основни циљ поставља историјско и звучно архивирање једног конкретног умјетничког домета и сензибилитета ансамбла који се кроз деценије развијао и који је у оквиру  конкретног културног периода постигао значајне резултате на етаблираним међународним хорским такмичењима - рекао је за “Глас Српске” диригент и умјетнички руководилац хора Младен Матовић.

На тај начин дијелови вишедеценијске музичке историје “Бањалучанки” остаће сачувани на различите начине, што је, како Матовић истиче, истински значајно за будућност, исто колико и за садашњост.

- Како је музика временска умјетност која се одвија и протиче у времену, а опште је познато да и композиције попут позоришних представа, након одређеног времена “одлазе” са репертоара,  реализација компакт диска и снимање документарног филма, као свједока једног времена и простора, једини су могући начини да сутрашњица донесе објективан и релевантан суд о оном што ми радимо данас - додаје он.

Осим припреме јубилеја пред ансамблом “Бањалучанки” налазе се бројне активности у наставку овогодишње концертно-такмичарске сезоне. Прво такмичење на којем ће овај хор учествовати, јесте Свјетска хорска олимпијада, која ће бити одржана од 30. октобра до 7. новембра у белгијском граду Генту. Хор “Бањалучанке” учествоваће као једини представник Републике Српске и БиХ, уз више од три стотине ансамбала из цијелог свијета, а на овом угледном такмичењу браниће злато, освојено на прошлогодишњој Олимпијади у Јужноафричкој Републици.

Такође, хор “Бањалучанке” би до краја године требало да одржи и цјеловечерње концерте у Будимпешти и Варшави, али и годишњи концерт којим ће у децембру бити обиљежен Свјетски дан хорског пјевања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана