Женски камерни хор “Бањалучанке” наставио рад: Вриједно и пажљиво у нове музичке побједе

Миланка Митрић
Женски камерни хор “Бањалучанке” наставио рад: Вриједно и пажљиво у нове музичке побједе

БАЊАЛУКА - Рад институција и установа културе прије неколико мјесеци нагло је прекинут, а многи умјетници и радници културе полако се враћају свакодневним обавезама, те вриједно и пажљиво раде на припреми нових пројеката.

Након тромјесечне паузе, рад ја наставио и Женски камерни хор “Бањалучанке”, које се припремају за нове изазове и пројекте које би требало да реализују током ове године.

- На радост свих наших чланова, али и наше драге публике која с нестрпљењем ишчекује нове концерте нашег ансамбла, Женски камерни хор “Бањалучанке” се вратио својим редовним активностима које подразумијевају организацију хорских проба, поштујући при том све изречене епидемиолошке мјере и препоруке надлежних органа - навео је за “Глас Српске” композитор диригент “Бањалучанки” Младен Матовић, који хором диригује од краја 2004. године.

Према његовим ријечима, њихова овогодишња концертна сезона биће подијељена на четири дијела.

-  Сегменти обухватају организацију великог гала концерта хора са гостима, снимање и објављивање новог компакт-диска ансамбла, обиљежавање Свјетског дана хорског пјевања и наставак припрема за Свјетску хорску Олимпијаду. Кад је ријеч о нашем традиционалном великом годишњем концерту, на њега смо посебно поносни јер смо један од ријетких хорова у региону који је два пута узастопно успио да окупи преко три хиљаде посјетилаца на љетној сцени тврђаве Кастел. И ове године на концерту планирамо да угостимо реномиране госте - солисте и гудачки састав, који ће уз врхунске техничко-продукцијске услове допринијети цјелокупном утиску и посебној концертној атмосфери - казао је Матовић и додао да су у оквиру овогодишње концертне сезоне планирали да наступе у неколико градова Републике Српске и региона.

Такође, нагласио је да су добили позив да крајем године наступе у Мађарској и Аустрији, али да је о томе још прерано говорити. Оно о тренутно са сигурношћу може да тврди јесте то да ће током године бити снимљен студијски компакт-диск.

- Хор ће у овој години снимити и компакт-диск под називом “Балкантабиле” уз који ћемо објавити и истоимено штампано нотно издање, које ће садржавати партитуре снимљених композиција, као и аранжмане познатих традиционалних мелодија Балкана који су у посљедњих неколико година намјенски написани за наш хор. На овај начин ће наш цјелокупан репертоар постати извођачки доступан свим другим хоровима који су у претходном периоду у више наврата исказали интересовање за нотни материјал композиција које изводимо - додаје Матовић.

У оквиру планираних наступа, за наредни период, један од значајнијих је наступ на Свјетској хорској Олимпијади у Белгији.

- Цијела ова година биће истовремено и у знаку озбиљних припрема за највеће планетарно хорско такмичење, Свјетску хорску Олимпијаду у Белигији, која је као и сва друга глобална такмичења помјерена за наредну годину. На крају године хор “Бањалучанке” ће се већ традиционално придружити обиљежавању Свјетског дана хорског пјевања, који се слави сваке друге недјеље у  мјесецу децембру - појаснио је Матовић.

Признања

У претходних десет година, “Бањалучанке” су освојиле златне медаље на такмичењима у Амстердаму, Венецији, у Линцу, Будимпешти, Барселони, Каламати, на Малти и на Европском хорском првенству у Магдебургу, што сврставају у најзначајније резултате у својој историји. Такође, освојиле су два олимпијска сребра на хорским олимпијадама у НР Кини и Сједињеним Америчким Државама, те три узастопна олимпијска злата освојена на хорским олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици. 

Због својих резултата, увршене су на званичну ранг-листу Свјетске хорске асоцијације “INTERKULTUR”, а хор је добитник Плакете Града Бањалука и ордена Његоша другог реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана