Женски камерни хор “Бањалучанке” на фестивалу у Шпанији: Повратак хорске музике старој нормалности

Миланка Митрић
Женски камерни хор “Бањалучанке” на фестивалу у Шпанији: Повратак хорске музике старој нормалности

БАЊАЛУКА - Женски камерни хор “Бањалучанке” након вишемјесечних припрема за неколико дана наћи ће се пред новим такмичарским изазовом, на међународном хорском такмичењу “Sing for Gold – World Choral Cup” које ће бити одржано од 12. до 17. октобра у Барселони.

Ово такмичење организује Свјетска хорска асоцијације “Interkultur – Musica Mundi”.

“Бањалучанке” ће, под умјетничким руководством композитора и диригента, професора Младена Матовића, на такмичењу наступити као једини представник Републике Српске и БиХ.

Такмичење ће окупити више од 30 хорова из 23 државе, а “Бањалучанке” ће се представити композицијама домаћих аутора, док ће ансамбле оцјењивати стручни жири сачињен од свјетских композитора, диригената и експерата за хорску музику.

Како је рекао диригент и умјетнички руководилац хора Младен Матовић, част је бити представник свог града и републике на једном таквом такмичењу, на којем ће, као и увијек, дати све од себе.

- Иако знамо да су од стране наше јавности увијек висока очекивања када су у питању интернационални такмичарски наступи, незахвално је давати било какве прогнозе јер љепота музике као временске умјетности управо лежи у томе што ниједан наступ или било које извођење неке композиције никад нису у потпуности исти - много је фактора који у датом тренутку одлучују о коначном резултату. А како је ово прво велико такмичење на којем учествујемо након “ковид” паузе, са значајним бројем чланова којима ће ово бити дебитантски такмичарски наступ, резултат нам заиста није толико битан колико жеља да се хорови и хорска музика коначно врате својим редовним активностима и “старој нормалности” - казао  је Матовић за “Глас Српске”.

Додао је да ће, као и увијек, и овај пут дати свој максимум те да с нестрпљењем ишчекују одлазак у Шпанију.

Медаље

Хор је у посљедњих десет година освојио златне медаље у Линцу, Амстердаму, Венецији, Малти, Будимпешти, Барселони, Магдебургу, Каламати, затим два олимпијска сребра у Кини и САД, док је његов највећи успјех освајање три узастопне олимпијске златне медаље на свјетским хорским олимпијадама у Риги, Сочију и Јужноафричкој Републици.

“Бањалучанке” су увршћене на званичну ранг-листу педесет најбољих камерних хорова свијета асоцијације “ “Interkultur – Musica Mundi”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана