Завршени 18. Бањалучки хорски сусрети: Традиционална музика увијек модерна

Илијана Божић
Завршени 18. Бањалучки хорски сусрети: Традиционална музика увијек модерна

БАЊАЛУКА - Композицијом “Многаја љета” Српског пјевачког друштва “Јединство” у концертној дворани Банског двора завршени су 18. по реду “Бањалучки хорски сусрети”, на којима је учествовало 13 хорова и ансамбала из Републике Српске и Србије.

Љубитељи духовне, свјетовне и хорске музике имали су прилику да на овој традиционалној манифестацији, која је одржана од 21. до 23. октобра, уживају у изванредним композицијама различитих извођача.

Диригент Српског пјевачког друштва “Јединство” Немања Савић истакао је за “Глас Српске” да је ове године обиљежено пунољетство фестивала.

- Оно је изражено кроз сазријевање нас као учесника, али и кроз  сналажење у свим недаћама које су проузроковане и финансијским стањима и “ковид” ситуацијом. Ипак, с поносом можемо рећи да су 18. Хорски сусрети били величанствени. Имали смо три дивне вечери током којих су били заступљени различити хорски жанрови - рекао је Савић.

Нагласио је да су хорови увијек модерни, те да често људи хор везују за нешто озбиљно што није популарно.

- Међутим, они који имају увид у хорско стваралаштво виде велико богатство музичког израза. Хорови из различитих земаља доносе традицију свог народа, оно богатство које се на оваквим фестивала може представити публици - казао је Савић.

Додао је да су овакве манифестације прилика за популаризацију хорског стваралаштва, али и за разбијање предрасуда.

- Поред тога, хорски сусрети су и покушај да наша публика прихвати да постоји нешто другачије од оног што им се силовито намеће у многим нашим медијима који врве неукусном музиком. Неквалитетни текстови и композиције не би требало да буду композиције које стварају естетске вриједности појединих наших средина - објаснио је Савић.

Нагласио је да кроз ову манифестацију настоје да отворе видике, те да се изборе са поплавом неукуса и шунда.

Публика је прве фестивалске вечери, које је одржано 21. октобра у Храму Христа Спаситеља, имала прилику да ужива у концертима Дјечијег хора СПД “Јединство”, Женског хора “Царица Јелена”, Мушког хора “Константин”, те ансамбла “Дар” и  Мјешовитог хора СПД “Јединство” са солистима.

Друго фестивалско вече у Банском двору обиљежило је шест хорова, а публици се први пут представио Дјечији црквени хор “Јавор” из Добоја.

- Наступио је и Мјешовити хор СЦПД “Богољубље” из Добоја, а први пут публици се представио и Мјешовити градски хор “Лира” из Градишке. Ријеч је о интересантном, атрактивном хору  са шароликим и широким спектром интересовања - навео је Савић.

Друге фестивалске вечери наступили су и Мјешовити хор “Уна” из Новог Града, Мјешовити хор СЦПД “Свети Георгије” из Прњавора и Женски камерни хор “Одјек” из Пожаревца.

Завршни концерт богатог репертоара свјетовне и духовне музике уприличили су бањалучки хорови Дјевојачки ансамбл СПД “Јединство”, Мјешовити хор СПД “Јединство” и Мјешовити хор Академије умјетности Бањалука, те Женски камерни хор “Одјек” из Пожаревца.

- На завршној вечери требало је да нам гостује ансамбл из Зрењанина, који чине чланови новосадског Народног позоришта, али, нажалост, били су спријечени због вируса корона. Те вечери публици се први пут представио Дјевојачки ансамбл СПД “Јединство” програмом који је обухватио народне напјеве из крајева шире бањалучке регије - испричао је Савић.

Пред крај је СПД “Јединство” извело композиције “За вјечност се роди Републико Српска” и “Живјела Републико Српска”.

Град

Свечаном затварању ове традиционалне хорске смотре присуствовао је и градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Музика је једно од главних обиљежја културе и традиције сваког народа. Поносан сам на Српско пјевачко друштво “Јединство”, које је основано давне 1893. године и које је један од стубова музичке умјетности, али и културе нашег града - рекао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана