Владимир Скочајић Скоча, писац, водитељ, ди-џеј за "Глас Српске": Музика је за мене љубав и уживање

Бранислав Предојевић
Владимир Скочајић Скоча, писац, водитељ, ди-џеј за "Глас Српске": Музика је за мене љубав и уживање

Музика се још провлачи кроз оно шта пишем, али временом све мање. То је ваљда и нормално, с обзиром на то колико сам писао о њој раније - рекао је Владимир Скочајић Скоча, писац, новинар, ди-џеј и уредник на интернет радију "Радио апарат", који гостује у Бањалуци као гост у књижевно-музичком програму "Ноте и слова", који се у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности "Императив", дешава у Банском двору вечерас од 19 часова, а у сриједу у Дому културе у Градишци.

Скочин већ скоро дводеценијски радијски и списатељски рад утицао је на укус бројних љубитеља музике на овим просторима, иако он скромно каже да је успио нешто тешко спојиво у послу, а то је љубав и уживање.

ГЛАС: Посљедњи пут када си био у Бањалуци представио си се као љубитељ музике и писац без књиге. Нажалост, књига се и даље чека, иако нема сумње да о музици и даље пишеш.

СКОЧАЈИЋ:  Чека се, да. Неке ствари се раде спорије од других. Ко зна зашто је то добро. Биће је у сваком случају.

ГЛАС: Живио си двије године у Америци, при чему си провео доста времена у Остину, једном од најјачих музичких центара у САД. Како је слушати музику и писати о њој на самом извору, а како је у Београду?

СКОЧАЈИЋ: Другачије је, јер у Остину има много више музике него у Београду. Али у Београду су те мелодије некако много више испреплетане са мојим животом. Нема мана у слушању музике било где.  А што се писања о њој тиче, важно је колико те нешто гони да пишеш, много више од тога где си када то пишеш.

ГЛАС: Сада си поново у Београду, како сада твој живот након сусрета са једним системом који је, ако ништа друго, уређенији и мање похлепан од овог овдје?

СКОЧАЈИЋ: Мислим да би свака особа на свету требало да живи бар годину-две на неком месту далеко од оног на ком се родио. То шири видике у сваком смислу. Другачије гледам на све ово овде од кад сам се вратио. Мање се нервирам. Уживам у стварима које многи доживљавају као ситнице.

ГЛАС: Гдје те данас све можемо слушати и читати.

СКОЧАЈИЋ: Пишем за културни додатак "Политике" сваке друге суботе, портал "City Magazine" сваке среде, а музику пуштам на "Радио Апарату" (www.radioaparat.com ) сваког другог уторка, а "Гистро ФМ" и даље снимам сваке недеље.

ГЛАС: По твојим ријечима, радио и људи око радија тебе су обликовали као слушаоца. Сличну улогу данас има "Радио Апарат" и "Гистро ФМ", који постаје све популарнији, али са друге стране ти и твоје колеге данас обликујете неке нове слушаоце. Колико је то за тебе одговорност, а колико изазов у раду?

СКОЧАЈИЋ: Само радимо оно што волимо и на шта се ложимо. Мени је то љубав и уживање, тако да су ми речи "одговорност" и "изазов" мало преозбиљне за тај контекст. Супер је што то утиче на неке младе људе. Можда ће и они тако кад дођу у четрдесете да утичу на друге младе.

ГЛАС: Рубрика "Поп-ћоше" у "Политици", чини ми се слави 10 година постојања, што је свакако феномен за себе, иако судећи по текстовима у њему не правиш компромисе око тема?

СКОЧАЈИЋ:  За "Политику" пишем шта хоћу и о чему хоћу. Нема цензуре ни сугерисања. Никада ми слово није било избачено из текста. Што се нажалост не може рећи за неке друге медије за које сам писао.

ГЛАС: Слушање музике данас свакако јесте оно што си једном приликом назвао "рударењем". Чиме се све водиш у потрази за златном жилом у моменту, када бројка објављених албума на годишњем нивоу прелази преко 1000 примјерака и то само у англосаксонском културном простору?

СКОЧАЈИЋ: Имам изворе којима верујем. Некад су то људи које познајем, некад портали, некад блогови, а некад продавнице. Нема правила.

ГЛАС: Кад смо већ код "рударења",  шта је твој избор за 2021. годину, као посебно вриједно слушања?

СКОЧАЈИЋ:: Israel Nash, "Low", Nat Birchall, Courtney Barnett, "Weathet Station.....

ГЛАС: Какав је утисак гледати "Yo La Tengo" у Београду, а какав у Остину?

СКОЧАЈИЋ: Осећај у Остину и Београду је сличан. Испред мене се у оба случаја налазио један од најбољих концертних бендова на свету. Публику подједнако нисам констатовао.

Биографија

Владимир Скочајић је рођен у Београду 1978. Студирао српски језик и књижевност, па филозофију. Запослио се на радију "Б92" 2001, аутор музичке емисије "Гистро ФМ" од 2005. Када је укинут радио "Б92" у љето 2015, "Гистро ФМ" се сели на интернет. Писао 3 године за "Политикин забавник", уређивао музичку хит-страну. Бира музику и прави неколико емисија на онлајн радију "Радио Апарат", од његовог оснивања 2016. Пушта музику по београдским клубовима, а база му је КЦ "Град". Објављивао приче и текстове за разне портале и новине. Живио у Америци двије године. Тамо схватио да је жеђ за јогуртом неутољива и вратио се на своју фотељу у Браће Јерковић у јесен 2020.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана