Весна Шоуц, диригент: Вријеме да се вратимо правим вриједностима

Александра Глишић
Весна Шоуц, диригент: Вријеме да се вратимо правим вриједностима

Бањалука - Свечане ноте Новогодишњег концерта Бањалучке филхармоније са нестрпљењем очекује вјерна публика, али и они који се спремају да први пут уживају на њиховом наступу, 14. јануара у Банском двору.

За све њих диригент Весна Шоуц из Београда има поруку да овај музички догађај нуди много више него што могу да претпоставе.

- Веома се радујем кад видим младе људе у публици. Време је да се вратимо правим вредностима, да схватимо колико много радости и задовољства, али и и различитих емоција доноси класична музика. Доласком на концерт публици ће се отворити нови видици и потреба за слушањем класичних мелодија - рекла је Шоуц, која ће дириговати на концерту чији је почетак по традицији заказан за 12 часова.

Други диригент на концерту, за који је улаз слободан, биће Ванеса Кременовић из Бањалуке, а Шоуц каже да са посебним емоцијама сваки пут наступа пред бањалучком публиком.

- Везана сам за Бањалуку на посебан начин. Била сам професор на бањалучкој Академији умјетности када је основана. Са радошћу се сећам тих лепих и ентузијастичних почетака Академије, а овај град сада има врло озбиљне музичке садржаје - прича Шоуц, која је дириговала на више од 500 представа и неколико стотина концерата.

Подсјећа да већина новогодишњих концерата има врло сличну концепцију, све је у духу празника, а композиције су релативно кратке.

- На репертоару су валцер, полка, а ове године и део из балета "Крцко Орашчић" Петра Иљича Чајковског, али и чувена "Рапсодија у плавом" - најавила је Шоуц.

Она је учествовала на бројним фестивалима и била диригент на наступима свих значајних оркестара из Србије, али и оним који долазе из других земаља.

- Увек је Бањалука имала сјајне музичаре, сарађујем са оперским певачима који су из овог града, а међу њима је и солисткиња са Новогодишњег концерта Снежана Савичић-Секулић, која је моја драга сарадница. Када год имам неки важан концерт у иностранству, на престижним местима, као што су Париз и Санкт Петербург, определим се за Снежану, изванредног сопрана и првакињу београдске Опере - рекла је Шоуц, добитник значајних признања као што је Златна значка Културно-просветне заједнице Србије.

Као диригент, подсјећа, обухвата цијели спектар ангажмана, што значи да диригује опере, балете, мјузикле и симфонијску музику.

- Свака од ових категорија има своју специфичну тежину, велику различитост, како у самој техници дириговања, тако и у приступу и начину рада - указује Шоуц, међу чијим заслугама су и оснивање хорова "Бранко Радичевић" и "Белканто".

Организација

- Част и задовољство ми је да другу годину заредом долазим у Бањалуку као диригент на Новогодишњем концерту. Оркестар је изванредан, уметничког квалитета, а организација беспрекорна. Колегама из Бањалучке филхармоније и публици желим све најлепше у 2017, пре свега добро здравље и много нових радости и изазова - каже Весна Шоуц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана