Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић отварају Фестивал џез музике "In­ti­me Jazz Fest" у Бањалуци

Миланка Митрић
Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић отварају Фестивал џез музике "In­ti­me Jazz Fest" у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Након одличног издања прошлогодишњег фестивала "In­ti­me Jazz Fest", те изузетног успјеха недавно одржаног Интернационалног фестивала умјетничке музике "Јесења соната", Бански двор Културни центар је и за ове новембарске дане припремио богат програм за све љубитеље џез музике.

Друго издање Фестивала џез музике "In­ti­me Jazz Fest" биће одржано у Банском двору од 23. до 26. новембра, а својим наступом отвориће га двојица познатих пијаниста Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић. Они ће наступити у концертној дворани 23. новембра у 20 часова.

Често су их називали "страшни дуо" који публику сваким заједничким наступом проведе кроз јединствен музички ужитак слушања џеза одсвираног на клавиру.

Пијаниста Бојан Зулфикарпашић добитник је многих награда и признања за своје клавирско умијеће, а током тридесетогодишње каријере одржао је више од 2.000 концерата широм свијета и сарађивао на многим умјетничким пројектима са свјетским музичарима. У његовом опусу је више од тридесет дискографских издања, од којих десет самосталних.

Пијаниста Васил Хаџиманов познат је по спајању етно-музичке баштине Балкана и западњачких музичких поджанрова (џез, фанк и wor­ld mu­sic).

Са "Васил Хаџиманов бендом" први албум је објавио 2001. године, а током вишедеценијске каријере био је члан неколико музичких састава и сарађивао са многим свјетским музичарима. Свој први солистички концерт у каријери одржао је управо у концертној дворани Банског двора.

- Вјерујемо да ће и овогодишњи фестивалски програм имати једнако снажан одјек као и прошлогодишњи, те да ће сви фестивалски садржаји поново бити максимално посјећени и показати да Бањалука има публику која воли и слуша квалитетну музику - рекао је директор Банског двора Младен Матовић.

Замишљен као фестивал џез музике који ће се фокусирати на мање саставе и врхунске солисте овог музичког жанра, овогодишњи фестивалски програм обухватиће концерте истакнутих џез умјетника и познатих џез састава, те ће тако публика у Бањалуци имати прилику да чује и "Com­bi­ne Quar­tet", "Влада Маричић квартет" и "Влатко Стефановски трио".

- У складу са добром праксом бројних џез фестивала у окружењу, фестивал ће и ове године након сваке концертне вечери у Банском двору бити настављен у бањалучком клубу "Сити паб", у којем ће сваке вечери од 22 часа наступати познати бањалучки џез састави "Jaz­zBless" и "Com­bi­ne Quar­tet" као носиоци Jazz Jam ses­si­on-а, којем ће се придружити и остали учесници фестивала - додао је Матовић.

Сви наступи биће одржани у концертној дворани са почетком у 20 часова, а улазнице за концерте су од данас у продаји по цијени од 10 КМ за прве три вечери, док је за четврто фестивалско вече цијена улазнице 15 КМ.  

Улазнице се могу купити на билетарници Банског двора сваког дана осим недјеље, у периоду од 10 до 18 часова.

ПРОГРАМ

23.11. у 20 часова - Васил Хаџиманов и Бојан Зулфикарпашић

24.11. "Com­bi­ne Quar­tet"

25.11. "Влада Маричић квартет"

26.11. "Влатко Стефановски трио"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана