УК: Извоз музике 709 милиона долара, најбољи Адел и Ед Ширан

Танјуг
Foto: Агенције

ЛОНДОН- Удружење Британска фонографска индустрија (BPI) објавила је да је извоз британске музичке индустрије порастао за 13,7 одсто, те да је тиме достигао рекордних 709 милиона долара у 2021. години, пренијели су британски медији.

Рекордан број умјетника из Уједињеног Краљевства, који износи скоро 400, остварио је преко 100 милиона глобалних стримова.

Међу звијездама које су највише допринијеле највећем извозу јесу Адел, Ед Ширан и Дуа Липа, али и неке од музичких група које су тек у настајању, као што је група "Glass Animals".

Више од 600 британских умјетника остварило је најмање 50 милиона аудио стримова, док је преко 1.500 премашило 10 милиона аудио стримова.

Анализа извоза открива да је физичка и дигитална продаја преузимања, стримова и друга потрошња британске музике, порасла у Европи за 17,6 одсто, Сјеверној Америци за 11,0 одсто и Азији за 11,1 одсто.

Занимљиво је да је 10 од 20 највећих музичких извозних тржишта за Уједињено Краљевство доживело двоцифрени процентуални раст у односу на претходну годину. Тако да Кина биљежи највећи пораст од чак 61,2 одсто у односу на претходну годину, прати је Њемачка са порастом од 31,3 одсто и Француска са порастом од 20,1 одсто. Нешто мањи пораст биљеже САД са 10,4 одсто и Канада са 18,1% одсто.

Извоз музике из Велике Британије у Латинску Америку порастао је укупно 12,7 одсто, укљуцујући повећање од 19,2 одсто у Мексику на годишњем нивоу.

Изврштни директор BPI Џеф Тејлор навео је да је значај ове студије у приказу популарности британске музике на међународном нивоу.

"Не ради се само о нашим омиљеним суперзвијездама, већ је ријеч и о новим умјетницима и бендовима из читавог Уједињеног Краљевства који су остварили велики успјех", рекао је Тејлор.

Он је додао је тржишне процjене сугеришу да би свјетска музичка индустрија могла да се удвостручи до 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана