Учесници Хорског фестивала пјевали на Светој архијерејској литургији

Срна
Учесници Хорског фестивала пјевали на Светој архијерејској литургији

САРАЈЕВО - Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Саборној цркви у Сарајеву, на којој су пјевали хорови коју су учествовали на четвртом Хорском фестивалу “Дани Слоге”.

Данашњој литургији, којом су и званично завршени четврти “Дани Слоге”, присуствовао је велики број вјерника.

На овогодишњем фестивалу учествовали су Српско пјевачког друштва “Слога”, Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Академски хор “Колегијум музикум” из Београда, Црквени хор “Свети Василије Тврдошки и Острошки” из Требиња, као и Српско пјевачко друштво “Јединство” из Котора и Хор Храма Светог Саве из Београда.

Српско пјевачко друштво “Слога” Сарајево је најстарије пјевачко друштво у Сарајеву и једно од најстаријих српских пјевачких друштава на територији БиХ. Основано је 1888. године, за вријеме Аустроугарске окупације.

Друштво је функционисало до успостављања комунистичке власти, када му се по завршетку Другог свјетског рата, 1946. године, забрањује рад и одузимају некретнине. “Слога” је од тада до распада Југославије функционисала као црквени хор.

Данас “Слога” има све више младих чланова, али је још без ријешеног питања повратка одузете чувене “Слогине” зграде. Хором, који има око четрдесетак чланова, диригује магистар црквене музике Стефан Мојсиловић.

Хор активно учествује на светим богослужењима у сарајевским и другим црквама широм цијеле Митрополије дабробосанске, под духовном бригом митрополита дабробосанских.

Осим пјевања у СПЦ, “Слога” његује богату концертну и такмичарску активност.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана