Такмичење “Акордеус”, онлајн надметање за солисте на хармоници и камерне ансамбле

Срна
Foto: Википедија

ИСТОЧНО САРАЈЕВО,- Прво онлајн музичко такмичење “Акордеус” покренуто је у оквиру Фестивала класичне музике “Орфеј”, а намијењено је солистима на хармоници и камерним ансамблима.

Из Организационог одбора Фестивала је наведено да је такмичење отворено за све ученике основних и средњих школа из било ког дијела свијета, а све информације о правилима такмичења, пропозицијама, жирију, процесу пријављивања, као и наградама, налазе се на интернет страници такмичења (festivalorfej.com/accordeus).

Умјетнички директор Фестивала “Орфеј” Вања Албијанић рекла је да такмичење треба да охрабри музичаре широм свијета да наступају и усавршавају се.

“Управо то нас је мотивисало да покренемо Акордеус као платформу за све младе умјетнике који су жељни искустава и који желе приказати своје умијеће свијету”, навела је Албијанићева.

Умјетнички директор Фестивала “Орфеј” Фуад Шетић рекао је да је ово већ сада јединствена платформа која повезује ученике, студенте, професоре и слободне умјетнике, али и публику из БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије. Фестивал класичне музике “Орфеј” покренут је у априлу 2018. године, а настао је као заједнички напор, тада још увијек, студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и Музичке академије Универзитета у Сарајеву.

Осим музичких садржаја, “Орфеј” је у свој програм укључио и презентацију других умјетности, али и наука. Директор Фестивала класичне музике “Орфеј” Стефан Ћеха рекао је да су њихови висококвалитетни умјетнички програми и пројекти усмјерени ка новим генерацијама публике, а један од главних циљева је да створе снажну трансгенерацијску мрежу умјетника и професионалаца кроз разноврсне садржаје како оних са западног Балкана, тако и оних из остатка Европе и свијета.

Онлајн музичко такмичење “Акордеус” подијељено је на шест категорија, а лауреати свих категорија ће, осим новчаних награда, добити прилику да наступе уживо на гала концерту у оквиру Фестивала класичне музике “Орфеј”, који ће бити одржан у новембру у Источном Сарајеву и Сарајеву.

Гласовима публике, један од лауреата биће проглашен апсолутним побједником такмичења и добиће пехар Фестивала класичне музике “Орфеј”.

Из Организационог одбора Фестивала навели су да се пријављивање такмичара врши путем формулара који је доступан на интернет страници такмичења (festivalorfej.com/accordeus) , а пријаве се шаљу до 7. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана