Свако покољење у народне пјесме треба да утка дах свог времена

Миланка Митрић
Свако покољење у народне пјесме треба да утка дах свог времена

БАЊАЛУКА - Свих ових година наша мисија је иста - пронаћи и од заборава отргнути старе, већ заборављене пјесме и донијети их на један нов начин, који је прихватљив и занимљив и у данашњем времену.

То није лак задатак и подразумијева дуготрајно и мукотрпно трагање за оном правом пјесмом, која има потенцијал да се обради на модеран начин, а затим “скидање деценијске и вјековне прашине” са ње. 

Казала је ово за “Глас Српске” један од оснивача, умјетнички руководилац и вокални солиста Етно-групе “Траг” Валентина Милекић-Ковачић.

“Траг” ове године обиљежава шеснаест година постојања. Како је Милекић-Ковачић нагласила, сваке године добијају све више позива, из земље, региона, али и других крајева свијета. Позитивно што се тога тиче је отворена могућност да се свијету прикаже културна традиција народа Балкана, а све кроз јединствен и модернији приступ народним пјесмама. 

- Након тога слиједи прављење модерног аранжмана које изискује добар осјећај мјере и стила да би се у новом руху сачувало оно исконско и традиционално, те познавање других музичких жанрова и праваца. Након што поприме ауторски печат наше групе и нове генерације, настојимо да ове пјесме задрже оно што их чини народним - навела је Милекић-Ковачић и додала да је то један тежак и одговоран, али прије свега диван посао. 

Етно-група “Траг” током својих шеснаест година постојања његује и чува традиционалну музику и старе народне пјесме. Главни циљ им је да помало заборављене пјесме приближе младим нараштајима. Новим формама, све оне старе и давно забиљежене пјесме живе и данас и причају своју музичку причу стотинама година након настанка. 

- Његујемо традиционалну музику на специфичан начин, комбинујући је са модернијим формама. Покушавамо да пронађемо старе, заборављене и скрајнуте пјесме, и да их оживимо кроз модерне аранжмане и приближимо данашњој публици. Народна пјесма је жива материја која треба да се преноси с генерације на генерацију, али свако покољење треба да утка у њу дах свога времена. Када смо почињали, ова музика није била популарна у нашој земљи, чак су постојале предрасуде према оваквом типу музике. На изворну музику се гледало као на музејски експонат који припада неким прошлим временима. Стајало нас је много муке, рада, истраживања и концертирања да људи уопште дају прилику овој музици, али кад једном отворе срце за њу, онда јој се враћају увијек јер она у данашње вријеме, када је све инстант и краткотрајно, носи универзалне и свевременске поруке и вриједности - објаснила је она.

Трећи албум

“Траг” је до сада објавио два албума “Звуци Балкана” и “Завјештање”. Ове године су довршили и рад на трећем албуму “Траг и пријатељи”. 

- Дуго смо припремали овај пројекат и поносни смо на њега. Поред актуелних и старих чланова “Трага”, у стварању музике за албум учествовали су и многи занимљиви гости: композитор Младен Матовић, Ансамбл “Источник”, перкусиониста из Сирије Хади Хрекес, двојица овдашњих виолиниста Марко Зорановић и Марко Ружић, гусларка Бојана Пековић, кларинетиста и бубњар Дејан Тркуља и други. Велико је задовољство било сарађивати са овим умјетницима и са великим узбуђењем чекамо да албум подијелимо с публиком - рекла је Милекић-Ковачић и додала да је албум попраћен фотографијама које је радила Теа Јагодић и буклетом који је дизајнирао Саша Остојић. 

Сарадња са “Београдским синдикатом” 

“Траг” је прошле године направио сарадњу са саставом “Београдски синдикат” и пјесму “Догодине у Призрену”. Милекић-Ковачић је истакла да су били изненађени позивом за сарадњу, јер је хип-хоп дјеловао као нешто неспојиво са оним што они раде. Наравно, када је чула за тематику пјесме, одлучили су да направе сарадњу, без даљег премишљања. 

- Знала сам да је то тема која може да споји не само различите поетике, жанрове, Србе с једне и друге стране Дрине, већ и да буде мост нашег народа према другим који немају прилику да чују и виде праву слику о нама. Дуго смо радили и брусили пјесму, гледали смо да је очистимо од дневне политике и да се држимо универзалних порука и вриједности. Нисмо жељели хушкачку пјесму, него ону која ће испричати истину о страдању српских цивила и светиња на Косову, те однијети у свијет другачију слику о нашем народу, који је неправедно етикетиран као негативан и геноцидан. Вјерујемо да жртве нашег народа нису мање вриједне од било којих других жртава на свијету и сматрамо да се не смију заборавити да нам се не би поновиле - нагласила је она, додајући да је спот документарног типа, те да сви прикази ратног безумља који бивају замијењени кадровима манастира, фресака и природе показују наду у боље. 

Концерти широм свијета

“Траг” је одржао више од 600 концерата широм свијета. Наступали су у Америци, Русији, Бјелорусији, Холандији, Њемачкој, Аустрији, Македонији, Србији, Хрватској, Црној Гори и у БиХ. 

- Овим што радимо покушавамо показати да треба да цијенимо и поштујемо своје и да се тиме поносно представљамо у свијету. Невјероватно је на који начин нашу традиционалну музику доживљава публика широм свијета и тек кад се измјестимо и сами постанемо свјесни наше пребогате народне ризнице. Наши концерти су одлично посјећени и у Бањалуци и у региону, али и свуда широм свијета. Када бисмо имали услове за бољи маркетинг и само мало више времена да се посветимо овом, вјерујем да би се чуда могла направити, али ту смо гдје смо и задовољни смо - појаснила је Милекић-Ковачић, изразивши задовољство због чињенице да током године имају око 40 концерата, с обзиром на то да се баве типом музике који није комерцијалан.
 

ЧЛАНОВИ 

- Поред тренутних десет чланова који активно стварају и концертирају, “Траг” је велика музичка породица коју чине и многи други који су на различите начине били дио ове приче. Различита динамика живота, послови, породичне приче, па и интересовања утицала су на то да се чланови мијењају, али три пјевачице су ту већ пуних 16 година, а постоје и чланови који свирају по 12, 13 година. Самим тим “Траг” је постао начин живота и умногоме је одредио наше животне путеве и судбине - нагласила је Милекић-Ковачић и додала да је оно што је најважније то да “Траг” чине различити типови људи и умјетника који себе несебично дају “Трагу”, чинећи га оним што јесте. 

 

ПОРОДИЦА КАО ВРИЈЕДНОСТ

- Ове године морали смо накратко да прекинемо наше концертирање, откажемо и одгодимо сва путовања и турнеје јер је наша музичка породица постала богатија за цијелу нову генерацију малих “трагача”. Почетком године стигла нам је Аника, на прољеће Василије и Филип, а на љето Вукашин и Анђелија. Инспирисани лијепим догађајима, направили смо серијал фотографија на ту тему, надајући се да ћемо њима подсјетити, прије свега млађи нараштај, да је једна од основних вриједности у традицији нашег народа свакако породица. Ових дана бациле смо се на посао да пронађемо традиционалне пјесме које би се могле прилагодити најмлађима и обрадити намјенски за њих. На то су нас подстакле не само наше бебе, већ и многобројна дјечица која редовно посјећују наше концерте, пишу нам, поклањају своје цртеже и снимке, наизуст знају све пјесме са наших албума - каже Милекић-Ковачић и додаје да планирају да неколико пјесама посвете најмлађима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана