Стиже биографски филм о Бобу Марлију: Животна прича реге легенде

Бранислав Предојевић
Стиже биографски филм о Бобу Марлију: Животна прича реге легенде

ЛОС АНЂЕЛЕС - “Боб Марли: Једна љубав” назив је биографског филма о славном музичару који у биоскопе стиже 14. фебруара идуће године, а за који је у протеклој седмици објављен први трејлер.

Британски глумац Кингсли Бен Адир глуми легендарног реге пионира, уз њега глуме Џејмс Нортон, Лашана Линч и Тозин Коле, а филм је продуциран у партнерству са Марлијевом породицом.

Снаха легендарног пјевача Орли Марли извршни је продуцент, док су Марлијева супруга Рита и његов син Зиги продуценти уз Бреда Пита.

Реиналдо Маркус Грин (Краљ Ричард) режирао је филм, док су сценарио писали Теренс Винтер, Зак Бајлин и Френк Фловерс, а сама прича бави се успоном Марлија од анонимног музичара са Јамајке до статуса глобалне звијезде и симбола борбе против расизма.

- Филм “Боб Марли: Једна љубав” слави живот и музику иконе која је инспирисала генерације својом поруком љубави и јединства. На великом екрану први пут откријте Бобову моћну причу о превладавању невоља и путовању иза његове револуционарне музике - пише у најави филма.

Марлијеви погледи на свијет нису се свидјели многима, а трејлер, као и филм открива неке од најстрашнијих аспеката његовог живота, укључујући покушај атентата у његовој кући 3. децембра 1976, само два дана прије концерта.

Марли је рођен на Јамајки 6. фебруара 1945, а његово спајање музичких реге, ска и рокстеди елемената у нови звук, као и његов препознатљив вокал и стил писања пјесама учинили су га свјетском звијездом. Његова дубока посвећеност друштвеним циљевима, комбинована са снажним осјећајем за духовност, довела је до тога да се сматра важним политичким симболом не само на Јамајки већ и широм свијета. Дијагностикован му је рак 1977. године, а након што је завршио велику европску турнеју за албум “Уприсинг” из 1980. године, колабирао је док је трчао у Централ парку у Њујорку. Превезен је у болницу, гдје је установљено да се рак проширио на друге дијелове тијела. Умро је у Мајамију 11. маја 1981.

Марлијев допринос музици повећао је видљивост јамајканске музике широм свијета и учинио га глобалном фигуром у популарној култури. Током своје каријере постао је познат као Растафари икона, симбол панафраканизма и борац за легализацију марихуане.

Каријера

У септембру је Марлијева компилација из 1984. године “Legend” постала први реге албум који се 800 седмица налазио на листи “Билборд 200” албума.

Марли се рангира као један од најпродаванијих музичких умјетника свих времена, са процијењеном продајом од више од 75 милиона плоча широм свијета. Јамајка га је постхумно одликовала након његове смрти орденом за заслуге од стране његове нације. Године 1994. постхумно је примљен у Рок кућу славних, а магазин “Ролинг стоун” га је сврстао на број 11 на својој листи 100 највећих умјетника свих времена. Године 2001. добио је награду “Греми” за животно дјело за допринос музици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана