Стефан Миленковић и "Музикон" 16. маја у Ботаничкој башти

Танјуг
Foto: Википедија

БЕОГРАД - Прослављени српски виолиниста Стефан Миленковић први концерт уживо пред публиком, од када се 2020. вратио из САД током пандемије, имаће са познатим камерним оркестром "Музикон" 16. маја у београдској Ботаничкој башти.

На концерту под називом "Чајанка" публика ће имати прилику да ужива у занимљивом програму - "Серенада за гудаче" Петра Илича Чајковског и "Годишња доба" Астора Пјацоле.

Сам концерт ће бити организован у складу са свим епидемиолошким мерама, тако да је број карата ограничен, мјеста неће бити нумерисана, али се аудиторијуму препоручује ранији долазак, у најљепшу природну оазу Београда, како најављују организатори.

Камерни оркестар Музикон са "Чајанком" отвара своју четврту концертну сезону "Цоинфлип" која према концепту представља спој традиционалног и савременог, неконвенционалног извођења дјела класичне музике.

Кроз програме, аранжмане и локације, Музикон ће представити концерте који чине "двије стране новчића", идеје о извођењу класичне музике у 21. вијеку.

Неки од концерата су у класичној форми са фокусом на усавршавање извођења и сарадњи са гостујућим солистима - врхунским стручњацима из бранше, док су остали концерти експериментални у погледу жанра композиција и пружају публици нову перспективу из које посматрају класичну музику.

Виолиниста Стефан Миленковић је познат у цијелом свијету због својих изузетних умјетничких способности, али и због животне посвећености хуманитаризму.

Постао је познат када је са 10 година био позван да наступи пред тадашњим предсједником САД Роналдом Реганом, у Бијелој кући, на божићном шоу програму.

Послије овог спектакуларног наступа, услиједио је позив предсједника Русије, Михаила Горбачова, а чак је наступао и два пута пред Папом Јованом Павлом II.

Међународна каријера му је веома богата и укључује сарадњу и наступе са Берлинским симфонијским оркестром, Хелсиншком филхармонијом, Београдском филхармонијом, оркестром Радио Француске, оркестром Бољшој театра, Националним оркестром Белгије, камерним оркестрима Орфеус и Аспен, симфонијским оркестром Индијанополиса, Меском државном симфонијом, симфонијским оркестром државе Сао Паоло у Бразилу, као и симфонијским оркестрима Мелбурна и Квинсленда у Аустралији.

Сарађивао је са свјетски значајним диригентима - Лорен Мазел, Данијел Орен, Владимир Федосејев, Лу Јиа, Лиор Самбадал и Ен Сао.

Прије скоро двије деценије, тачније 2002. године проглашен је за "умјетника 20. вијека" у Београду.

Стефан Миленковић је своју каријеру започео веома млад, наступајући са својим првим оркестром када је имао свега пет година, а већ са седам љета освојио је прву награду на међународном виолинском такмичењу "Јарослав Козиан".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана