Снежана Савичић-Секулић, првакиња опере и Миљана Радиновић оперска пјевачица: Пјевање замијениле приче и онлајн представе

Александра Глишић
Снежана Савичић-Секулић, првакиња опере и Миљана Радиновић оперска пјевачица: Пјевање замијениле приче и онлајн представе

БАЊАЛУКА - О часовима које проводе са најближима, времену које користе за вјежбање ових дана и о томе шта им највише недостаје у вријеме пандемије вируса корона, за “Глас Српске” говоре двије оперске диве чији су животни путеви имали значајне прекретнице у Бањалуци.

Првакиња опере Народног позоришта у Београду Снежана Савичић-Секулић, која је дјетињство провела у Бањалуци, каже да јој вријеме у изолацији пролази брже него што је очекивала.

- Уживам да прегледам старе фотографије. Сређујем своје ноте, припремам материјал за своје студенте и планирам следећу позоришну и концертну сезону - пошто је питање да ли је од ове текуће уопште нешто и остало. Више читам, мање певам, помажем сину да ухвати корак са овим новим електронским начином праћења наставе - прича оперска дива.

Њен син Теодор иде у пети разред основне и пети ниже музичке школе, па има изузетно велики број обавеза.

- Потребно је да доста времена проведе испред екрана, што ТВ-а или рачунара, а то нас као родитеље нимало не радује. Кћерка Јања, предшколац, најчешће дан започиње емисијом “На слово на слово”, коју она на свој начин наставља и током дана, играјући се са нама исто то, тако да по цео дан погађамо шта та мала слатка глава мисли - испричала је Савичић-Секулић.

Поред свакодневног труда и жеље да дјеца јачају имунитет, труде се да заједно уживају у процесу припреме хране.

- Јутро углавном почиње прављењем смутија у који сада - више не кришом - убацимо и ђумбир, који су деца раније избегавала. Нисмо пребројали баш све лего-коцке које деца имају, али смо их све извукли из фиоке и данима правимо лего-град и остале пратеће садржаје. Увече имамо јединствену прилику да организујемо породично гледање филма, у чему малишани са нама нарочито уживају. Ако на “домаћем кућном репертоару” нема филма, онда се читају или измишљају разне приче пред спавање - открива ова умјетница.

Оперска пјевачица Миљана Радиновић, која је дипломирала на Академији умјетности у Бањалуци, а сада је ангажована у “Мадленијануму”, као и у Позоришту на Теразијама, каже да јој недостаје публика.

- Иако позив којим се бавим не захтева радно време које је фиксно, сваки дан, ипак, изискује свакодневно ангажовање у смислу вежбе. У овом периоду, који захтева остајање код куће, ми соло певачи нисмо ускраћени да певамо, на здрав и забаван начин побољшамо себе, проширимо своја знања и останемо позитивни. Ускраћени смо да своје умеће поделимо са својом публиком и жао ми је због тога - истиче Радиновићева која игра у бројним представама у Београду.

Пошто сада многа позоришта на својим “Јутјуб” каналима емитују опере, балете и представе, Радиновићева је постала публика свих свјетских театара које би вољела да посјети.

- Време је на мојој страни, па тако стижем да уживам у представама које нисам стизала, а одувек сам желела да погледам. И поред свих опција и чињенице да ми “остани код куће” не представља проблем, јако ми недостају позориште, колеге и публика и мислим да ће енергија која ће се видети на сцени бити боља него икада када се све ово заврши. До тада стрпљиво сачекајте и останите код куће - поручила је Радиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана