Радмила Смиљанић: Штета што Српска нема оперску кућу, а има много младих талената

Срна
Радмила Смиљанић: Штета што Српска нема оперску кућу, а има много младих талената

БЕОГРАД - Оперска примадона и сенатор Републике Српске Радмила Смиљанић изјавила је за Срну да је штета што Српска нема бар једну оперску кућу јер има много младих талената којим треба дати шансу да се афирмишу.

Смиљанићева је нагласила да је током педагошког рада у Српској увидјела колико има истине у оној народној “кроз Бањалуку не пјевај” јер је то подручје изузетно талентованих младих људи којима треба дати шансу да се афирмишу.

“То апсолутно стоји и то сам подржавала. Богу хвала, десила ми се једна Дуња Симић, која ме, и као певачица и као педагог на Академији, наставља на најлепши начин. Она преноси искуство на нове нараштаје, само је штета велика колико талената има, а немају прилику. Штета је што Република Српска нема бар једну оперску кућу”, рекла је Смиљанићева.

Радмили Смиљанић су током пет деценија умјетничке каријере била отворена врата оперских кућа од Модене, Барселоне, Линца, Трста, Одесе, Талина, Рима, Беча, Прага, Солуна, Брна и Мајнца, па до Сијетла, а партнери били велики Доминго, Дел Монако, Карерас, Ди Стефано, Медл, Цвејић и многи други.

На тврдње да у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци нема услова за оперу јер “простор није довољно велик”, Смиљанићева је упитала како је било услова да се у том истом позоришту након Другог свјетског рата изводе најпознатије свјетске оперете.

“Одрасла сам на познатим оперетама које су извођене у том позоришту. Тамо се интензивно живело једним музичким животом и ја то никада нећу заборавити и не само ја. Када је могла тада да живи оперета, онда би, можда, данас у 21. веку требала да заживи опера”, сматра Смиљанићева.

Она је навела да је кроз свој педагошки рад помогла младим талентима да њихов таленат дође до изражаја, али да би до пуног изражаја тек дошао на сцени.

“Сад немају прилику. Ето, ту и тамо они праве неке концерте, баве се и педагошким радом, али им треба дати више простора и прилике”, каже ова оперска примадона.

Жеља за 29. рођендан Српске - да се заврши корона

Поводом 29. рођендана Републике Српске, Смиљанићева је рекла да изнад свега жели да се смири ова немогућа ситуација изазвана вирусом корона и да, “када корона буде у прошлости, буду настављени лепи животи”.

“Моја је жеља да се то што пре деси, а онда о том потом, онда треба добро упрети да поново све заживи, само да останемо сви живи и здрави да можемо да идемо напред”, поручила је Смиљанићева.

Она је нагласила да се тек у вријеме пандемије и изолације видјело колико је музика ефикасна и дјелотворна, а вјера исцјељује.

“Музика је азил од свих невоља, бар за мене, а о цркви да и не говорим - то је и психијатрија и све остало, то је спокој душе. Потребно је наћи свој мир, своје спокојство. Један је Бог, што кажу, али свако може да осети и оформи у себи свог Бога и своје веровање и да прочисти душу и да иде са позитивним мислима и да негује колико-толико оптимизам, добронамерност, позитивну енергију према животу”, рекла је Смиљанићева.

Она је додала да је једино тако могуће превазићи све невоље и да човјек спасе душу јер “све је пролазно, а душа је вечна”.

Бескрајно захвална Градишци

Смиљанићева је истакла да је музика трајно обиљежила њен и живот њене породице.

Она је навела да је бескрајно захвална општини Градишци што је Музичку основну школу у том граду назвала по њеном оцу Бранку Смиљанићу и тако му се одужила.

“То су тако лепе ствари. Једино ми је жао што то мој тата није доживео, али тамо, однекуд, можда гледа и можда му је драго, можда се весели”, рекла је Смиљанићева чији је син Никола Мијаиловић, такође, наставио утабаним музичким стазама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана