Први наступ ансамбла “Бан Светислав Тиса Милосављевић” на 88. рођендан Банског двора: Посвета музици домаћих аутора

Миланка Митрић
Први наступ ансамбла “Бан Светислав Тиса Милосављевић” на 88. рођендан Банског двора: Посвета музици домаћих аутора

БАЊАЛУКА - Град Бањалука добио је нови гудачки камерни оркестар који носи име “Бан Светислав Тиса Милосављевић”, а сви заинтересовани имаће прилику да у недјељу уживају уз музику овог ансамбла.

Наиме, поводом обиљежавања Дана Банског двора Културног центра и 88. рођендана ове установе културе биће одржан концерт поменутог састава, и то у концертној дворани од 20 часова.

- Ансамбл чине академски музичари са богатим оркестарским искуством, а жеља Банског двора је да, према узору на бројне културне центре региона, и наш град добије професионални гудачки оркестар који ће поред уобичајеног свјетског репертоара активно промовисати и домаће композиторе - стоји у најави догађаја.

Први наступ ансамбла посвећен је дјелима домаћих аутора, те ће се на репертоару наћи композиције Владе Милошевића (“Босанска свита”) Милоја Милојевића (“Три минијатуре оп. 2) и Војина Комадине (Концерт за флауту и гудачки оркестар и Синфониетта). Првим концертом дириговаће Бранка Радошевић Митровић.

Чланови новооснованог  оркестра “Бан Светислав Тиса Милосављевић” су: Милана Смиљанић (прва виолина), Јована Јовановић (прва виолина), Наташа Грујиновић (друга виолина), Марко Ружић (друга виолина), Срна Мајар (виола), Ђорђе Миловановић (виола), Озрен Четковић (виолончело),

Игор Бабић (виолончело), Марко Ковачић (контрабас). Гост на концерту је Марија Пилиповић, која ће свирати флауту.

Због тренутне епидемиолошке ситуације и свих мјера превенције и заштите од вируса корона, број мјеста у концертној дворани је ограничен, а ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу су обавезни.

Бесплатне позивнице могуће је преузети од сутра, и то сваким даном, осим недјеље, од 10 до 18 часова.

Бански двор грађен је 1931. и 1932. године с намјеном да буде сједиште бана Врбаске бановине. До 2008. године служио је и као сједиште предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана