Преминуо композитор и пјевач Радослав Граић аутор пјесме “Мито, бекријо”

Г.С.
Преминуо композитор и пјевач Радослав Граић аутор пјесме “Мито, бекријо”

БЕОГРАД - Композитор, пјевач и дугогодишњи уредник у Радио-телевизији Србије Радослав Граић умро је синоћ у Београду у 92. години послије краће болести.

Радослав Граић рођен је 1932. године у Мркоњић Граду, у Босни и Херцеговини. Наследивши музички таленат од оца, често је пјевао на школским приредбама. Школовао се у Травнику, а гимназију је 1950. завршио у Бањалуци, гдје је упоредо похађао и музичку школу.

У Београду је живио од Другог свјетског рата гдје је и дипломирао историју умјетности на Филозофском факултету, али и соло пјевање на Музичкој академији. На приједлог Дубравке Нешовић, почео је да пјева у Хору Радио Београда, а убрзо је полагао и аудицију код Властимира Павловића Царевца, и тако постао вокални солиста народне музике у тој радио станици.

Када је Граић завршио Музичку академију, понуђено му је да наступа у опери. И поред неколико успјешних проба, одлучио је да се ипак тада – посвети забавној музици.

Иако је највише стварао за вокалне солисте народне музике, био је веома успјешан и као композитор забавних пјесама које је често и сам интерпретирао.

Добитник је многобројних награда и признања за вокално извођење и за композиторски рад.

Радослав Граић, осим што је био пјевач, композитор, некадашњи је музички уредник Телевизије Београд. Уређивао је многе значајне емисије и серије, све до одласка у пензију, пише РТС.

Његова пјесма “Мито, бекријо” коју је прославила Василија Радојчић, постала је толико популарна да и данас многи мисле да је изворна пјесма.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана