Представљена четири дигитална албума “Екатарине велике”

Срна
Foto: rts.rs

БЕОГРАД - У згради Радио Београда данас су представљена дигитална издања четири студијска албума које је бенд “Екатарина Велика” /ЕКВ/ својевремено објавио за дискографску кућу “ПГП РТС”.

Албуми “Љубав” /1987/, “Само пар година за нас” /1989/, “Дум Дум” /1991/ и “Неко нас посматра” /1993/ су са врхунским квалитетом звука од 13.00 часова у ремастеризованом издању осванули на свим платформама за дигиталну дистрибуцију музике, директно са оригиналних студијских трака.

Ненад Миловановић, члан Управног одбора Задужбине Милана Младеновића, рекао је да су изузетно поносни и задовољни због изласка дигиталних реиздања посљедња четири албума антологијског рок састава “Екатарина Велика” и да први пут публика може легално да слуша стваралаштво Младеновића након његове преране смрти.

“Захваљујући Милановој мајци Даници Младеновић, основана је Задужбина Милана Младеновића 2018. године, која представља заштиту имовинских и моралних ауторских права, брине о обнови његових албума, објављених и необјављених издања и о уклањању свих оних нелегалних издања”, рекао је Миловановић.

Управитељ Задужбине Никола Јовановић је најавио да ће ускоро бити расписан пети конкурс за традиционалну Награду “Милан Младеновић”, коју су од 2019. године освојили алтернативни бендови “Артан Лили” и “Драм”, музичарка Ана Ћурчин са својим саставом “Ана енд Д чејнџис” /Ana  & The Changes/, као и веома млада македонска умјетница Дина Јашари.

Јовановић је најавио да је у плану и издавање монографије о Младеновићу, али није прецизирао када би она могла бити објављена.

Ремастеризована четири албума очекују и у формату винила и ЦД-а, као и видео спотови са побољшаном сликом и звуком, а данас је пуштен спот за култну пјесму “Дум Дум”.

Директор ПГП РТС-а Владимир Граић је открио да је у плану и да се објави комплетна дискографија групе ЕКВ, која садржи укупно осам албума, који ће бити стављени у луксузно бокс-сет издање у формату винила и дискова до 2024. године, да би обиљежили велики јубилеј - 40 година од изласка њиховог првог албума ЕКВ - “Катарина два”.

На промоцији су били присутни музичари Зоран Костић Цане, пјевач и лидер групе “Партибрејкерс”, Иван Феце Фирчи - бубњар ЕКВ-а, Александар Седлар, издавач и пјевач Горан Јовић “Фидбокс” и Маја Маричић, прва дама Задужбине Милана Младеновића, иначе емотивна партнерка великог рок музичара све до његове смрти 1994. године.

О значајној музици и деловању једне од најутицајнијих рок група на простору бивше Југославије, говорили су и Марко Миливојевић, некадашњи члан бенда ЕКВ, Драгиша Ускоковић Ћима, бивши басиста ЕКВ, Ненад Кузмић Кузма - музички уредник Радија Београд 202.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана