Познати се опраштају од Ђорђа Марјановића

Г.С.
Познати се опраштају од Ђорђа Марјановића

Легендарни југословенски пјевач Ђорђе Марјановић преминуо је данас у 89. години. Генерације су одрастале уз његове хитове који ће вечито остати упамћени.

Његов одлазак погодио је многе познате личности из Србије.

Марјановић снимио прву ЛП плочу за ПГП РТС.

Марјановић, рођен 1931. године, био је први у многим стварима.

Први је бацио сако у публику.

Први је заплесао на сцени.

Био је познат и као Елвис са Истока, а његова популарност крајем 50-тих и 60-тих година у цијелом свијету била је неописива.

Срђан Марјановић

Туга је што низу нема краја. Толико људи умире на свакодневном нивоу, да то није нормално. Кад их је оволико познатих, могу да мислим колико има оних који нису. Ђорђе је за Југославију и Србију оно што је Елвис за Америку. Он је овдје био први рокер кад на нашим просторима није било ни р од рокенрола. Правио је шоу на бини, бацао сако у публику. Имао је изузетне наступе и харизму. Ђорђе је први пјевач који је имао своје фанове. Становао је на Теразијама, улаз поред Музичког магазина био је покривен изразима љубави према њему, његови обожаваоци су носили транспаренте. Прокрчио је пут многима који су касније дошли. Јако ми је жао што нас је напустио, али, иза њега је много тога остало. Београд и Србија би требало да му се одуже на највећи могући начин, он је национални херој.

Жељко Стефановић

- БИО си ми као трећи родитељ, вољени мој Милорде. Надао сам се, вјеровао, навијао из све снаге, није вредело. Док живим, тећи ће свака твоја рима, сваки стих, свака нота мојим венама. Растао сам уз твоје пјесме, упијао сваки корак, био ведар јер си ти то био, и када ти није било ни до чега. Хвала ти што си постојао у мом животу.

Лепа лукић

Жао ми је, био је добар пјевач. Цјенио ме је, а и ја њега. Кад смо наступали са “Београдском естрадом”, сви смо се мијешали, и народни и забавни пјевачи, па смо ту били он, Мики Јевремовић, ја... Кад сам имала концерт у Дому синдиката, он је дошао, и била ми је част.

Бора Ђорђевић

Вјечна слава драгом Ђорђу Марјановићу, легенди, нашем великом пријатељу, узору, оцу сценских наступа. Веома сам потресен. Цјелој “Рибљој чорби” је била огромна част кад велики Ђорђе дође да нас слуша. Имао је увијек резервисано најбоље мјесто у првом реду. Имао сам ту рјетку срећу да сними два моја текста, и невјероватну част да са великим успјехом пјева “Анђела”, преименованог у “Молитву”, на руским турнејама. Посјетили смо једном Ели и њега у Кучеву. На првом јавном наступу у животу, у Учитељском дому у Чачку, пјевао сам “Звиждук у 8”. Од Ђорђа сам много научио.

Жика Јелић

Памтим његове почетке и невјероватну популарност коју је имао шездесетих година. Незабораван је концерт у Дому синдиката, када је пружио прилику тада младој рокенрол групи „Силуете”. У СССР-у су га звали Жорж. Тамо је било довољно само споменути његово име, да настану овације. После оног што му се десило у Аутралији сретао сам га на неким свечаностима, и кратко бисмо попричали. Много је оставио иза себе, старије генерације то знају, а млади могу само да претпоставе колико је био популаран. Остао је велики, до посљедњег дана.

Миња Субота

Марјановић је живо за излазак пред публику. Тачно је знао како да развесели људе, пренесе им емоцију, учини им бољи живот на тих два или три сата колико је наступао.

Оно што је био Елвис у Америци и на Западу, орђе Марјановић је био у Совјетском Савезу, вољен и обожаван. Његови наступи били су нека врста везе совјетске публике са западном поп културом и рокенролом.

Вучић: Марјановић обиљежио епоху наше музике

Предсједник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици орђа Марјановића, у којем се каже:

“Изузетно ме је погодила вијест о смрти орђа Марјановића, певача који је својим јединственим сценским наступом обиљежио једну од најлијепших епоха наше музике. Његови бројни хитови се и данас памте, а свестрана умјетничка личност упечатљиво остаје у сјећању многих генерација.”

“Изражавам најдубље саучешће породици, колегама и поштоваоцима његове музике”, наводи се у телеграму саучешћа предсједника Вучића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана