Повратак “Бањалучанки” у славу музике

Миланка Митрић
Повратак “Бањалучанки” у славу музике

БАЊАЛУКА – Концерти на отвореном полако се враћају, на велику радост, како извођача, тако и публике, а бројни музичари, након предугог одсуства, коначно ће поново своју музику и пјесме да дијеле с другима.

Женски камерни хор “Бањалучанке”, након одсуства са сцене и паузе због погоршане епидемиолошке ситуације, такође се враћа својим редовним активностима, припремама за концерте, али и дијељењу своје музике са публиком која је то жељно ишчекивала.

У духу повратка те обиљежавања Свјетског дана музике “Бањалучанке” ће вечерас наступити на отвореном, у простору Музичког павиљона парка “Петар Кочић”. Њихов получасовни наступ почеће у 21 час, а овим мини концертом биће најављена и нова концертно-такмичарска сезона  најтрофејнијег женског хорског ансамбла из Републике Српске.

- Репертоарска разноврсност и висок ниво извођења најразличитијих музичких стилова и жанрова који се крећу од дјела старих мајстора ренесансе па све до захтјевних композиција савремене вокалне литературе, постали су једна од најзначајнијих одредница хора “Бањалучанке”. Имајући у виду да је у питању наступ на отвореном и да заједно са другим ансамблима славимо Дан музике, мини концерт ће концептуално обухватити популарнији програм и извођачки најатрактивније композиције из нашег богатог репертоара. То значи да ће сви они који то вече буду у прилици да присуствују нашем наступу моћи уживати у ефектним и за наш хор намјенски аранжираним мелодијама традиционалне музике Балкана као и у хорским обрадама нумера из жанра популарне музике - рекао је композитор и диригент хора Младен Матовић.

Као специјални гости на концерту ће наступити чланови “Паладио стринг квартета”, те инструменталисти Младен Јанковић (клавир) и Зоран Вујић (перкусије).

У овој сезони такмичења и концерата “Бањалучанке” би требало да организују гала концерт на тврђави Кастел те да учествују у Свјетској хорској олимпијади у Белгији, на којој бране олимпијско злато са претходне олимпијаде одржане у Јужноафричкој Републици. Ово такмичење у Белгији биће одржано од 30. октобра до 7. новембра и окупиће више од 400 ансамбала из цијелог свијета. “Бањалучанке” ће наступити као једини представник из Републике Српске и БиХ (у највишем рангу The Championship competition).

“Бањалучанке” су у протеклих десет година оствариле неке од најзначајнијих резултата у својој историји, освојивши бројне награде на свјетским такмичењима и фестивалима. Захваљујући изузетним резултатима, увршћене су на званичну листу педесет најбољих хорова свијета, у Свјетској хорској асоцијацији – INTERKULTUR – Musica Mundi.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана