Почело суђење због стихова пјесме "Хотел Калифорнија"

Срна
Почело суђење због стихова пјесме "Хотел Калифорнија"

ЊУЈОРК - Близу пола вијека након што је пјесма "Хотел Калифорнија" постала мегахит рок музике, тројица мушкараца нашла су се пред судом у кривичном предмету у којем се одређује власништво над стиховима написаним руком.

Случај је усредсређен на око 100 страница на којима су исписане развојне верзије неких од најпознатијих стихова пјесама групе "Иглс".

Очекује се да ће кључни свједок бити суоснивач бенда Дон Хенли, који жели да поврати рукописе у своје власништво.

Тужиоци кажу да су оптужени трговац ријетким књигама Глен Хоровиц, бивши кустос Куће славних рокенрола Крег Инсијарди и продавац сувенира Едвард Косински продавали странице знајући да је њихова историја власништва у најбољем случају неодређена.

Затим су, тврде тужиоци, планирали да осујете Хенлијеве напоре да поврати оно за шта он каже да су украдени дијелови његовог насљеђа.

"Оптужени нису били бизнисмени који су дјеловали у доброј намјери, већ криминални актери", рекао је окружни тужилац Менхетна Николас Пенфолд у уводној ријечи.

Мушкарци су се изјаснили да нису криви по оптужбама, укључујући завјеру ради посједовања украдене имовине.

Сви оптужени су добро познати професионалци у свијету колекционара, а документе су добили од једног писца и личности из контракултуре током шездесетих година прошлог вијека, која је била повезане са рок музиком, пренио је АП.

Њихови адвокати кажу да документи једноставно нису украдени и да ови људи нису ништа противзаконито купили или покушали да продају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана