Пјесме по којима ћемо памтити Маринка Роквића

Г.С.
Пјесме по којима ћемо памтити Маринка Роквића

Пјевач Маринко Роквић је преминуо у 68. години.

Маринко Роквић је српски пјевач рођен 27. јануара 1954. године у Босанском Петровцу.

Родитељи су му били строги, а породица је тешко живјела јер су се само бавили пољопривредом. Маринко и његов брат су од малих ногу показивали интересовање за музику па су учествовали на већини школских приредби. Маринко је волио да пјева и да свира пјесме на хармоници, а брату су боље ишла кола. Обојица су самоуки, а свађали су се једино око хармонике јер су имали само једну. Поред музике, Маринко је волио и да тренира фудбал.

Сестра од стрица је уочила његов таленат, па га је повела са собом у Београд. Отишли су у музичку школу “Станковић”, али пошто је све било попуњено, могао је да се упише само на одсјек за кларинет. Ипак се одлучио за Електротехничку школу “Никола Тесла” и учланио се у КУД “Никола Тесла” у коме је пјевао. Тада се први пут заљубио у девојчицу са којом је ишао на пробе. Након завршетка средње школе, баталио је електротехнику и започео музичку каријеру. Пјевао је углавном народне пјесме, али на елитнијим мјестима су захтијевали романсе и староградску музику па је и то научио. Маринков брат није наставио да свира, али му се придружио у Београду и живјели су као подстанари.

Уписао је факултет ФОН и завршио је једну годину, јер није могао да усклади наступе са предавањима. Одувијек је волио да се лијепо облачи и био је прави срцоломац. Имао је све више ангажмана, а након двије године пјевања, добио је понуду да сними први сингл. На телевизији се појавио послије пет година бављења овим послом. Послије војске, коју је одлагао до 27. године, је снимио велики хит “Да волим другу не могу” који је продат у 600.000 примјерака. Сви снови су почели да му се остварују: купио је стан, ишао је на турнеје, путовао је и важио је за плејбоја

- 1980. године Маринко је имао авантуру из које је рођен његов најстарији син Дарио. Чим је утврдио да је дијете његово, признао га је.

- 1984. године је упознао садашњу супругу Славицу која је из Загреба дошла у Београд.

Слиједеће године су се вјенчали и добили сина Николу, а две године касније Марка. Желио је да им пренесе љубав према хармоници, али њих су више интересовале актуелне пјесме. Никола је рано почео да наступа са оцем, док је Марко повучен. Маринко је дружељубив и има много пријатеља. Није сујетан и драго му је што су га синови надмашили. У будућности себе види као деку који живи мирним животом са супругом, дјецом и унучићима. Око одабира пјесама се увек консултује са супругом Славицом која је 2015. године издала своју прву књигу “Данак у крви”. Књига говори о крађи беба из породилишта.

Маринко је каријеру градио на свом квалитету, па се његово име није појављивало у жутој штампи. Само га је пјевачица Нада Топчагић оптужила да ју је претукао на шта је Маринко одговорио да ни она њему није остала дужна. У медијима се спекулисало о љубавној вези коју је, прије брака, имао са колегиницом Миленом Плавшић, али пјевачи се нису о томе изјашњавали. Добру линију одржавао је тренинзима, а трвдио је да није посећивао естетске хирурге.

- 1974. године је објавио плочу са двије песме: “Кажите ми, добри људи” и “Самоћа је мој једини друг”.

1975. године је снимио четири пјесме: “Опрости ми на растанку”, “Ти си моја богиња”, “Живиш са мном у мислима, мајко” и “Само ноћи, пусте ноћи”.

1976. године је изашла још једна Маринкова плоча са песмама: “Зашто ниси жена без прошлости” и “У лепом старом Земуну”.

1977. године је наступио на фестивалу Илиџа са пјесмом “Момак весељак”. Осим ове пјесме, на плочи су се нашле: “У неком граду ко зна ком”, “Шуми ветар” и “Лепше ми је кад ћутим и љубим”. 1978. године је на фестивалу Илиџа отпјевао свој први велики хит “Занела ме светла великога града” помоћу којег је скренуо пажњу на себе. На плочи је снимио још три пјесме: “Ти ниси дошла”, “Будан сам, драга” и “Пара немам да бих вино пио”. 1979. године је објавио двије пјесме: “Кажи зашто ме остави” и “Непознати људи”.

1980. године се појавио на два фестивала: Хит паради са пјесмом “Сретосмо се на раскршћу туге” и Илиџи са пјесмом “Снегови бели опет веју” која је постала један од његових највећих хитова. 1981. године је објавио свој први албум “Ружа” на коме се налазе пјесме: Ружа, Не мирујем дању, ноћу, Желео сам љубит’ те у белом, Сам у соби у далеком свету, Ако ме још волиш, Можда смо се срели, ал’ познали нисмо, Каква си то жена, Снегови бели опет веју, Да није љубави.

1982. године је учествовао на Илиџи са пјесмом “Одлази једно лето” и на Хит паради са пјесмом “На раскршћу”. Снимио је други албум “Прва љубав” са пјесмама: Прва љубав, Од децембра до априла, Између тебе, њега и мене, Љубавна песма, Сврати на минут само, На раскршћу, Увек неко код некога дође, Једина је жеља моја, Ко те узе из мог срца, Само злато уз злато се слаже.

1983. године је наступао на Хит паради са песмом „Да волим другу не могу” која је само потврдила Маринкову популарност. Издаје и истоимени албум са пјесмама: Да волим другу не могу, Ко сам био, ко сам сада, Нема среће поред једне жене, Далеко од очију, далеко од срца, Не могу више сам, Потражи сунце, Одлази једно лето, Пишем писмо, а немам адресу, Ако се врати она, Јој, јој, Радоје.

1984. године је на МЕСАМ-у отпевао пјесму “Потражићу очи нешто зеленије” која би се могла назвати његовом личном картом. Објављује и албум „Како да дођем на свадбу твоју” са песмама: Како да дођем на свадбу твоју, Једина моја, Није само теби тешко, Потражићу очи нешто зеленије, Само нема ње, Сузана у сузама, Кога да волим после тебе, Такав је живот боема, Љубио сам непознату зену, Све су жене лепе.

1985. године је у сарадњи са Кемишем снимио албум “Само ме потражи” са песмама: Само ме потражи, Ту на срцу мом, Тај човек, Зашто те нема, Буди добра до повратка мога, Свађалице моја мала, Ти си крива, О, Боже, Боже, шта све жена може, Штета, стварно штета, Симпатијо, чуј.

1986. године прво издаје албум “Подели са мном и добро и зло” са пјесмама: Подели са мном добро и зло, Загонетко моја, Замириши на бразду, Хеј, Буби, Опрости, најдража моја, И пијан и трезан за тебе сам везан, Ал’ си ми се пролепшала, Певајте са мном о једној жени, Краја мора свему бити, Ти си мени обећала, а затим албум “У теби љубав будућу видим” са пјесмама: Пусти ме да је видим, Научиле ме жене, Најбољи друже мој, Зато што сам био добар, Престаћу да те волим, кад будем престао да живим, У теби љубав будућу видим, Јело моја, о Јелена, Због тебе, љубави, постојим, Ту лепоту једном мајка рађа, Чувај ме од заборава. 1987. године је објавио албум “Жена за сва времена” са пјесмама: Можда ће ти љубав затребати, Не могу те наћи, Кораке чујем, Била си мени све, Украшћу зори румен, Жена за сва времена, Одакле ти толика лепота, Хеј, јаро, Шта ће мени руке ове, Ко то пева моју песму.

1988. године се, послије кратке паузе, појавио на фестивалу МЕСАМ са пјесмом “Љубав стара срце пара”. У сарадни са оркестром Драгана Стојковића Босанца је издао албум на коме се, осим наведене пјесме, налазе: Поломио ветар гране, Што си дошла, Којим путем да наставим, Што да буде теби боље него мени, Лагала си, лагала, Крчмио сам младост своју, Немој да жалиш, жалићу ја, Спава љубав у мом срцу, Превари ме живот. Са Народним оркестром РТБ (данашњи РТС) је снимио албум “Севдалинке” са пјесмама: Прођох Босном кроз градове, Сехер граде, Са Игмана погледат је лијепо, Чудила се, аман, ја, Запросио Алија, Ој, Приједоре, У Мостару граду, Разбоље се срце моје.

1989. године је поново учествовао на МЕСАМ-у са песмом “Не дао ти Бог”. Са Кемишем је објавио албум “Живела ти мени” са пјесмама: Ти и ја никад више, Да си моја љубав, Задрхти срце, Ево ме опет, Не лажи саму себе, Све ти праштам, Не дао ти Бог, Живела ти мени, Мој си живот цео, Да ме ниси срела.

1992. године је снимио албум “После тебе” са песмама: После тебе, Опрости, кафано, Сумњалица, О, зар ни мало савести немаш, Дан по дан, Колиба ил’ двор, Пола срца, Бели зора, И кад ме сви забораве, Тебе нема. 1993. године се први пут појавио на фестивалу Моравски бисери са песмом “Преварено срце моје”. Са Фута бендом је објавио албум “Нисмо ми анђели” на коме се налазе пјесме: Нисмо ми анђели, Ко украде ноћи боје, Ставите ноћас, Љубила си ме, Пратиш ме као сена, Чекање, Преварено срце моје, Ко те не зна, Дал’ ме се сећаш, Кад би љубав вино била. 1994. године је поново наступио на Моравским бисерима са пјесмом “Дође време”.

1995. године је на Моравским бисерима отпјевао “Прокоцкаћу остатак живота” и издао албум “Збогом, жено невернице лепа” са пјесмама: Збогом, жено невернице лепа, Јелена, Постаћу скитница, Чежњо моја, Нит’ са тобом, нит’ без тебе, Пијане ми ноћи, Сваку ноћ, сваку ноћ, Зашто ми узе ово мало душе, Отворите све кафане, Дође време.

1996. године је у издању ПГП РТС-а изашао албум “Што ниси туђа” са пјесмама: Што ниси туђа, Лажно је вино, Старица, Смејаће се теби други, Мој животе, једини занате, Никад није касно, Ти си та дуго тражена, Тражила би љубав, Шта си ми то учинила, Све су друге лаж, Играј, играј ноћас, Отвори се као књига, Сиротињо, и Богу си тешка, Због љубави твоје, Нема ништа од судбине јаче, Неверо андјеле. На Моравским бисерима је учествовао са пјесмом “Остарићу мислећи о теби”.

1998. године је за ПГП РТС снимио два албума. Први је “Сунце и зора” са пјесмама: Сунце и зора, Гледам те, Вино ми се не пије, Превари га па шта буде, Умрем ли млад, Бићу ти слуга и роб, Свирајте, свирачи, Црвени се зора, Остави је, друже, Одлази из живота мог. Други је “Можда ће ти љубав затребати некад” са пјесмама: Можда ће ти љубав затребати некад, Пусти ме да је видим, Превари ме живот, Немој да жалиш, жалићу ја, Шта ће мени руке ове, Спава љубав у мом срцу, Што си дошла, Живела ти мени, Научиле ме жене, У теби љубав будућу видим, Била си мени све, Да си моја љубав, Због тебе, љубави, постојим, Пијане ми ноћи, Не плачи, вољена земљо. На Моравским бисерима је певао “Опрости, жено”, а у Бања Луци “Рођен сам тамо”.

2000. године је за Гранд продукцију издао албум “Ти за љубав ниси рођена” на коме су пјесме: Рођена си да би моја била, Ти за љубав ниси рођена, Без сватова, Ил’ ме воли, ил’ пресуди, Утишајте хармонике, Нема ништа ново, Ти си крива, Ломи ме живот, Ма, родила се, Без тебе, ‘бем те, животе. 2001. године поново у издању Гранда излази нови ЦД под називом “Право на љубав” са пјесмама: Вино ноћас нек потече, Право на љубав, Само ти си моја била, Љубио ил’ не, Моја златна јабуко, Никад ми не долази, Мала, Мењала си лица.

2003.године је објавио албум “Скитница” на коме се истоимена пјесма посебно истакла. Осим ње, налазе се: Певај са мном, брате, Године моје, Делићемо све на пола (дует са Николом Роквићем), Ћилибари, Могу ја, Стани, сузо (дует са Аном Бекутом), Ја на љубав живот потроших, Судбино, Земља од злата. 2008. године је снимио ЦД “Гатара” са пјесмама: Гатара, Ела, Елена, Три у једној, Кућо стара, Утеха, Љубавна сиротиња, Бољи у свему, Болело ме ноћи те, Како да те зовем сутра. Са песмом “Живот мој” је учествовао на Грандовом фестивалу. 2010. године је отпевао пјесме “Машала, машала” и “Салаши”.

2013. године је на Моравским бисерима са пјесмом “Живот ти је чудна прича” освојио прву награду жирија и публике. 2015. године је са Анетом Мицевском Моликом отпјевао дует “Калино моме”. Најпопуларнија пјесма Најпопуларнија Маринкова пјесма је “Ти за љубав ниси рођена” из 2001. године. На порталу YouTube има 2 889 000 прегледа на 26.11.2015. годинe, пренси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана