Парижани се поклонили бањалучкој виолинисткињи

Дејан Јовичић
Парижани се поклонили бањалучкој виолинисткињи

Бањалука - Концерт у Паризу на којем сам наступила са 200 музичара један је од највећих у мојој каријери, а овације париске публике памтићу до краја живота.

Рекла је ово бањалучка виолинисткиња Јована Раљић након наступа у Паризу.

Ова млада умјетница је добила велику привилегију да као концертмајстор води ансамбл који је био састављен од музичара 50 различитих нација, а у њему су се нашли чланови симфонијских оркестара из Беча и Париза.

- Још осјећам жмарце од узбуђења, јер сам имала част да наступим пред захтјевном париском публиком у самом срцу главног града Француске, поред Ајфеловог торња. Као концертмајстор имала сам специфичан посао гдје сам била десна рука чувеног белгијског диригента Патрика Давина и имала задатак да обликујем звук, првенствено гудачког ансамбла. Мислим да сам успјешно испунила задатак, јер сам добила похвале од бројних колега - рекла је Јована.

У публици је био и амбасадор Аустрије у Паризу Михаел Линхарт, који је за њу и остале музичаре прије концерта организовао пријем у просторијама амбасаде.

Овај концерт је стигао након серије Јованиних успјешних концерата по читавој Европи. У октобру је наступила у Милану, у једном од најстаријих театара Европе, у којем је свирао чак и тада 13-годишњи Моцарт, а одржала је и концерт у Венецији са симфонијским оркестром пред око хиљаду људи. Ову салу одликује беспријекорна акустика, због чега је концерт представљао магију у правом смислу ријечи.

Поводом октобарског концерта Раљићева је још тада казала да је све звучало чаробно.

- Била сам веома узбуђена и нервозна јер сам жељела да све протекне у најбољем реду, али кад сам закорачила на сцену и почела свирати, све је звучало чаробно. Имала сам свега двије седмице да спремим програм, али је све било перфектно, што се видјело по реакцији публике која је била одушевљена мојим умијећем на виолини - казала је Раљићева.

- Свирала сам са члановима Бечке филхармоније по цијелој Аустрији, а завршни наступ је одржан у чувеној Концертхаус дворани. Од бројних концерата посебно бих издвојила гостовање у Шпанији, као и незаборавне наступе са интернационалним оркестром “Junge Deutschland Philharmonie” са којима сам имала пет узастопних концерата у Берлину, Дармштату и Вајмару - истакла је млада Бањалучанка.

Она је прије пола године на аудицији изабрана за концертмајстора престижног аустријског симфонијског оркестра “Wiener Jeunesse”, који има традицију дугу три деценије. У оркестру свирају музичари из цијелог свијета од 18 до 26 година, који се школују у аустријским музичким универзитетима и конзерваторијумима.

Позната је и по својим вокалним способностима, које често комбинује уз магију виолине, а захваљујући овом несвакидашњем споју прије пет година је стигла и до полуфинала шоу програма “Ја имам таленат”.

Школовање у Грацу и Бечу

Јована је окончала основни студиј “Bechelor of Arts” у Грацу са просјеком 10, гдје јој је ментор био познати умјетник Јаир Клес из Израела, а музичко усавршавање наставила је у Бечу, гдје се уписала на мастер студиј у октобру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана