Отворен фестивал "Јесења соната"

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА – "Јесења соната", интернационални музички фестивал, већ четврту годину заредом у Бањалуци окупља музичаре из земље и иностранства, а ове године почела је уз кишу, у духу праве јесени.

Прво вече овог фестивала, који је вечерас отворен у Банском двору, почело је наступом српског композитора и гитаристе Немање Богуновића, и његовог квинтета "Strings Attached", а касније им се на сцени, као гост придружила првакиња опере Народног позоришта у Београду, Снежана Савичић Секулић. Осим Богуновићевих композиција, као што су "Сусрет", "Успаванка", "Бразилски плес", посјетиоци су имали прилику да уживају у Пучинијевим, Качинијевим, Рахмањиновим композицијама, као и бројним другим дјелима у концерту који је трајао нешто више од сат и по.

- Велика је част отворити фестивал, драго ми је да "Јесења соната" траје и у овим околностима. Први пут сам у Бањалуци, јако ми се допада, а за салу Банског двора смо много пута чули од колега, она је једна од најбољих и то смо имали прилику да се уверимо. Увек ми је велико задовољство да представим публици своје ауторске композиције што је био случај у првом делу концерта, а у другом делу концерта било је, сигуран сам, за свачији укус нешто - казао је Немања Богуновић.

Он је додао да је важно да постоји квалитетан садржај који можемо да понудимо публици, али да је битно да буде у континуитету.

-  Убеђен сам да је истина оно што се каже да ће лепота спасити свет. Важно је да се људи сретну са квалитетном музиком, а проблем је што довољан број људи није упознат са класичном музиком на прави начин и само треба да се са њом сретну да би је заволе. Тако да је овај Фестивал од пресудног значаја и честитам организаторима што су га успели одржати и у овим условима – рекао је он.

Оперска дива, сопран Снежана Савичић Секулић рекла је да се увијек радо враћа у Бањалуку, свој родни град.

- Срећна сам што сам у Бањалуци и што се културни живот на неки начин враћа у неку нашу стару причу. Волим да дођем у Бањалуку увек, посебно је доживљама, ту сам радила, живела и морам да похвалим директора Младена Матовића који је културни живот у Бањалуци подигао на један изузетан ниво и то ми пратимо у Србији, у региону. Видим да долазе и гости из иностранства, изузетни уметници и лепо је бити део ове приче – казала је Снежана и додала да је програм који је публика имала прилику да чује у Бањалуци, извођен у Њујорку, Београду и Сплиту.

Директор Банског двора Младен Матовић истакао је да је "Јесења соната" већ постала традиционална и препознатњива манифестација.

- Ми смо 2018. године овако и замислили Фестивал да постане елитни вишедневни музички догађај, сусрет врхунских музичких умјетника из земље и иностранства и изгледа да смо у тој нашој намјери, сада већ нескромно могу рећи - успјели. Претходних неколико година "Јесења соната"је угостила нека од најзначајнијих имена умјетничке музике данашњице. Упркос овом чудном времену фестивалска традиција, што је најбитније, није прекинута и чини ми се да је пред нама најбоље издање "Јесење сонате"- навео је Матовић.

Друго фестивалско вече предвиђено је за наступ камерног састава "Трио темпора" из Аустрије. Концерт ће почети у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана