Одржан концерт камерног хора поводом јубилеја Саборне цркве

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву одржао је цјеловечерњи концерт у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву, која ове године прославља 150 година од освештања.

Благосиљајући вечерашњи догађај, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом рекао је да је изградња овог храма трајала 10 година, да је освештан 1872. године, а да је тај чин обавио митрополит дабробосански Пајсије.

Митрополит Хризостом је напомено да је Саборна црква грађена од добровољних прилога који су сакупљани од 1863. године до завршетка градње, а давали су их Срби из Сарајева, околних села, трговци из Београда, Дубровника, Беча и Трста. Црква је по пројекту Андреја Дамјанова.

"О даљој историји овога храма биће говора неком другом приликом, али морамо рећи да је она страдална, као и српски народ, али постојана, непоколебљива и свједок свијету овог времена", нагласио је митрополит.

Према његовим ријечима, Саборна црква обиљежила је Сарајево за сва времена, као град мултикултуралности, мултирелигиозности.

"Ако Сарајево упоређујемо с Јерусалимом, по Аврамовским вјерским заједницама, онда наш Саборни храм морамо упоредити с Храмом Христовог Васкрсења у Јерусалиму", рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит дабробосански је указао да се кроз градњу и освештање овога храма поробљени српски народ Сарајева васкрснуо из гроба ропства и турске тираније.

"Зато, радујмо се и веселимо се у овом 150-годишњем јубилеју", истакао је митрополит, те захвалио Камерном хору и честитао је крсну славу Музичкој академији Универзитета у Сарајеву - Свету мученицу Теодосију Тирску.

Присутни у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву вечерас су имали прилику да чују "Жени мироносици", хиландарски напјев, "Тебе појем" од Владе Милошевића, "Слава и ниње, једнородни сине" и "Вјеруј" од Виктора Калињикова.

Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву извео је и композиције Ивана Марковића "Фатише коло", Џејка Рунстеда "Алелуја", те "Три мадригала" Марка Тајчевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана